Покајање је тема за цео живот сваком правом хришћанину

У недељу по Богојављењу, 24. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у манастиру Милешеви, уз саслужење јереја Горана Крстића.

– У време страдања најважније је да запамтимо Христа, да Га приметимо, да смо свесни Његовог присуства у свету, да знамо да је ово Божији свет, Божија творевина, и да Бог, Отац наш Небески, добри Отац, промишља о овоме свету, истакао је Преосвећени у свом обраћању присутнима, и наставио: – И одељак из Светог Писма који смо данас читали опет наглашено подсећа на Христа, упућује на Христа. Свети Јован Крститељ је био по свему необичан човек, али је та његова необичност била у функцији обраћања пажње људи на оно због чега је он и дошао, а то је да укаже на Онога који је дошао, на Христа.

– И Господ наш почиње своју проповед о спасењу истим речима као и Јован Крститељ: Покајте се јер се приближило Царство Небеско! Покајте се јер сам Ја овде, каже Господ. Он уводи Царство Небеско. А покајати се значи сабрати се, сабрати свој ум, своју пажњу, потпуно сабрање своје пажње, и усмерење у правом смеру, ка Господу Христу.

– Покајање је тема за цео живот сваком правом хришћанину. Неко ће можда рећи зашто кад сам се већ усмерио. Да, али треба се увек утврђивати у томе, увек се утврђивати на томе путу. Јер, како додаје Апостол Павле, најважније је узрастати у познању Христа. И највише ту треба да уложимо труд да што више упознамо Христа.

– Они који су добро упознали Господа Христа осећају се сигурно у овом свету и кад је овако овај свет обремењен болестима и многим недоумицама зато што знају да је у Христу спасење и да ће Бог мудрим својим промислом наћи решење, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку