Покров Пресвете Богородице прослављен у манастиру Сељани код Пријепоља

У четвртак 14. октобра 2021. године, на велики празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић, парох сељанки протојереј-ставрофор Слободан Симић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, секретар Епархије јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић.

Пред почетак Божанске Литургије Епископ Атанасије је обукао у подрасник, појас и скуфију искушеника Борислава ради утврђивања на изабраном путу. Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач.

Честитајући манастирску славу  игуману Петру и свима сабранима Епископ је рекао: – Сабрали смо се данас овде, слично оном сабрању о коме говори данашњи празник које се догодило 911. године у Цариграду на свеноћној молитви упућеној Богу у храму посвећеном Богородици и Господу Богу нашем Исусу Христу.

– Има таквих догађаја, и у животу човека појединца и у животу заједнице, који дају бољи увид у живот, у стварност живота, и који су због тога извор веће снаге, вере, наде, љубави, извор радости човеку у животу. Данашњи догађај, којег се сећамо, отвара једну радосну перспективу живота, бољи увид. Даје духовну снагу сваком човеку који истински верује у Господа Христа.

– Овај догађај захтева, ради нас и нашега спасења, да се унесемо у њега и да га добро сагледамо јер из њега можемо доста научити, а пре свега то да нисмо сами. Иако ми често не видимо ту ширу стварност она постоји, она је ту. Треба да се потрудимо да што ближе приступимо како би тај Покров, који је видео слуга Божији на оном свеноћном бденију, покрио и нас. А како се приближавамо? Љубављу према Богу, испуњавањем оних заповести које нам је Господ Исус Христос дао: Љуби Господа Бога свога свом душом својом, и ближњега свога као себе самога,  беседио је Владика.

Преосвећени је потом подсетио да има много добрих људи који помажу Цркву Божију, и овај манастир Пресвете Богородице, свако на свој начин и по својим могућностима, како и Јеванђеље заповеда. За свој труд и доброту коју су исказали према Цркви а посебно према манастиру у Сељанима најистакнутији појединци су награђени: г. Радомир Досковић из Пријепоља је одликован Орденом Белог Анђела првог степена а господа Василије и Ђорђе Бајовић, Драган Шундек и Војкан Досковић из Пријепоља Архипастирским граматама.

Настојатељ манастира јеромонах Петар са својим монашким братством припремио је и послужење за све присутне те је заједничарење настављено за славском трпезом љубави. Осим лепо спремљене хране и пића гостима је дружење увеличала и ученица основне школе из суседног засеока Чаушевићи, Софија Бајовић, која је говорила своје песме Владики Атанасију и Вера кроз векове. Здравичар и народни гуслар из Сјенице Вук Пантовић обратио се свима пригодном здравицом посебно припремљеном за ову прилику.

На крају овог пријатног скромног програма настојатељ манастира Сељане јеромонах Петар се захвалио Епископу Атанасију што се брине за поверени му народ, што увек нађе времена да посети и посаветује, што заједно са свима узноси молитве и благодарност Богу. Потом је захвалио и свим добротворима који, свако на свој начин, помажу да ова света обитељ живи и узраста, на радост и добробит свих верника овога краја.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку