Потребно нам је рађање, васпитање и образовање нове светосавске деце

Фото: Студио ПРОФИ, Небојша Нововић, Нови Пазар

Незаборављајући светли лик и дело Светог оца Саве Српског и Свеправославног, христоименити народ Пештера се сабрао у уторак, 30. јануара 2018. године, на свечану светосавску академију одржану у Сјеници, у организацији Црквене општине сјеничке. Ову академију свечаном су учинили ученици основних и средњих школа, група Ступови из Београда, црквено-градски хор Свети кнез Лазар из Прибоја, КУД Голија и Штаваљ, Певачка група Јелек из Сјенице, здравичар Велибор Величковић, троструки првак Србије у такмичењу здравичара, затим гуслар Вук Пантовић и млади гуслар Лазар Терзић, ученик осмог разреда.

Беседио је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије који је рекао да је Свети Сава најлепши људски лик јер је икона Христова, који је стваран по лику Христовом, а ми настојимо да себе обликујемо по лику Светог Саве.

-Све што припада Светом Сави је и најлепше и најбоље. Посебно је у нашој свести урезано оно што певамо о путу којем је водио Свети Сава. То је пут живота. Много је путева али нису сви путеви сигурни. Пут Светог Саве је проверен и доказан као сигуран. Зато ми истичемо пут Светог Саве, јер су њим ишли наши преци, идемо и ми… Немојмо копати рупе на светосавском путу. Много је разграђивања а кућа Светог Саве је огромна. Свети Сава као добар домаћин и његови сарадници су снабдели српски род са свим што је потребно за ход кроз историју и за опстанак на овом простору и на свим бурама и олујама, да се може снаћи живећи са свим народима и да буде конструктиван и за друге народе и историју. Од нас би било довољно само да то сачувамо и имали бисмо довољно. Али нажалост има много разграђивања и споља и изнутра. Разграђују сви они који који предају погрешну науку, као што пише у књизи Проповедниковој: „Тешко човеку који ближњега свога поји водом мутном“. Разградитељи дела Светог Саве су они који стварају расколе, а нико не може бити вођ мимо заједнице Светог Саве. Разградитељи су они који воле да врачају, који одвајају од Цркве а приводе сатани. Разградитељи су и они који сеју безбожништво… Не треба разграђивати, него треба стварати нову децу светосавску. Треба попуњавати географске просторе светосавља. Треба нам стваралаштво по заповести Светог Саве, оно стваралаштво које подразумева рађање, васпитање, образовање и усклађивање, поручио је Преосвећени Владика.

Поздравно слово Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку