Поздрављамо заинтересованост међународне заједнице и показујемо спремност да разговоре приведемо крају

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
ЕПИСКОПСКОГ САВЈЕТА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

Цетиње, 13. јун 2020.

Примили смо к знању јучерашње саопштење Европске комисије из Брисела о потреби наставка дијалога између Цркве и Владе у Црној Гори, а по питању доношења општеприхваћеног Закона о слободи вјероисповјести. Разумјели смо да ЕК у свом саопштењу охрабрује дијалог који треба да доведе до рјешења овог проблема, а не да дијалог буде условљен и ограничен одлукама било којих других институција, како је саопштено из Владе. Поздрављамо заинтересованост међународне заједнице за праведно и демократско рјешење овог проблема, и њихову укљученост у ове наше домаће теме. Црква разумије да је у националној надлежности питање регулисања положаја цркава и вјерских заједница на простору одређене државе, и то никад нико није доводио у питање. Оно што јесте проблем од самог почетка припреме и доношења овог анти-закона, то је чињеница да нема инклузивног поступка, и да у израду законског текста нијесу укључене све релевантне стране, као и да све ово није рађено у складу са међународним и европским стандардима из области људских права.

Ми сматрамо да Влада Црне Горе посљедњим поступцима нарушава дух преговора и затвара врата разумјевања и дијалога – о чему смо детаљано извјестили јавност у јучерашњем саопштењу. Јер стране у преговорима морају да докажу искреност да су заиста спремни за изналажење реалног и стабилног рјешења – а то је, по нама, нови законски текст, односно измјена спорних законских одредби. Својим досадашњим поступцима Влада није показала такву ријешеност, осим пуке вербализације која је имала за циљ одуговлачење и опструкцију поступка преговора и избјегавање рјешавања проблема.

Јуче објављена намјера Владе да суспендује (обустави) примјену Закона – неодржива је, антиуставна и правно неизвјесна околност. Она не води рјешењу проблема, осим што демонстрира повлачење црногорске власти пред мирном, грађанском побуном народа. Молитвене црквене литије, које су истовремено и грађански протест против овако донесеног Закона – показале су да овдје није ријеч о политичким, страначким, па ни националним подјелама народа, него о чистој борби за вјерска права и слободе. Црногорски властодршци узмичу пред притиском народа и међународне заједнице, али опет нијесу спремни да направе корак ка рјешењу.

Ми као Црква Христова, а послије овакве поруке Европске комисије, још једном показујемо спремност да разговоре о Закону на експертском нивоу приведемо крају, али на уставан и правно утемељен начин. Међутим, морамо нагласити, да нијесмо спремни да ову важну тему уводимо у зону најављених избора и њима предстојеће предизборне кампање. Другим ријечима, сматрамо да нема ни времена ни потребе да се о свему овоме разговара у недоглед. Пред нама је вријеме молитве и поста, уочи Петровдана ове године (12. јул 2020.). Тај период видимо, без примисли о условљавању и уцјенама, као крајњи рок за Владин одговор на наш јасно и прецизно формулисан предлог о измјени законског текста. Послије тога времена, а у периоду предизборне кампање – немамо намјеру да разговарамо о овој теми.

Што се тиче најављене обнове литија, позивамо народ да се у предстојећем периоду петровског поста сабира у молитви и миру, на молебанима и крсним ходовима, у својим парохијским и манастирским храмовима. Род смутње, мржње и зла, по ријечима Господњим, управо се изгони искреним и усрдним постом и молитвом. Када је у питању литија најављена за сјутра, Недјељу Свих светих, 14. јуна, позивамо свештенике и вјернике да тамо гдје литије нијесу на вријеме пријављене и гдје, самим тим, нијесу добиле одобрење полиције – ту треба одржати само молебане у храму. Исто тако – тамо гдје су одобрене, литије треба да се обаве у оном броју учесника који предвиђају важеће здравствене мјере. Ово наглашавамо ради мира у народу, чувајући и нашу браћу у полицији – иако смо свјесни да су одређене здравствене мјере задржане само и једино због тога да би се спријечило одржавање литија. О оваквој непринципијелности државних органа већ смо обавјестили све међународне адресе.

На крају сјутрашњег молебана, тамо гдје литију није могуће одржати, служашчи свештеник је дужан да обавијести сабрани народ да се молитвени ход неће држати улицама града, него у простору око храма. У том смислу, свештеници су дужни да за сљедећу недјељу, благовремено пријаве одржавање литије, по устаљеном поретку, и то по свим парохијским храмовима, како би се лакше испоштовале ванредне мјере о вјерским окупљањима.

Умољавамо Управу полиције и њене службенике на терену, да законске прописе и здравствене мјере примјењују по правилу да је ”закон једнак за све”, те да не поступају по селективној правди, на начин да је једна врста масовних окупљања у црногорским градовима могућа и некажњива, а да друга, иста таква, подлеже свим могућим санкцијама.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски АМФИЛОХИЈЕ
Епископ будимљанско-никшићки ЈОАНИКИЈЕ
Епископ милешевски АТАНАСИЈЕ
Епископ захумско-херцеговачки и приморски ДИМИТРИЈЕ