Праштално вечерње у Епархији милешевској

У навечерје почетка Великог поста, 6. марта 2022. године, у саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу служено је праштално вечерње. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, служили су настојатељ Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља јеромонах Петар и ђакон Радан Драгутиновић, у молитвеном присуству Владике, скоро свих свештенослужитеља Епархије милешевске и верног народа пријепољског краја.

Пожелевши свима благословен почетак Часног поста, Преосвећени је рекао: – Ево полазимо на велики подвиг, подвиг Великог поста. Запућујемо се ка празновању најсветлијег, највећег Празника – Васкрсења Господа нашега Исуса Христа, да прославимо Христову победу над смрћу, над ђаволом и његовим царством, да будемо учесници те победе, да примимо победне дарове од Господа нашега.

– Свако ће постити према својим могућностима, према својим способностима, у дубини своје вере и љубави. Али, Господ нам је предочио нешто од чега зависи наш успех, иако су мале наше снаге. И данас смо читали те Његове речи које се односе на нас: Ако опростите вашим дужницима сагрешења њихова опростиће и Отац ваш Небески вама. Ако ли не опростите другима сагрешења њихова ни Отац ваш Небески неће опростити вама сагрешења ваша.

– Господ наш хоће да будемо слични Њему, јер, Он је показао љубав према нама и ради нашег спасења узишао на Голготу, изнео Крст и на Њему био распет, претрпео сва понижења и пљувања, Он Безгрешни. И ето, Он тражи да се угледамо на Њега, да не бележимо грехе једни других у срцу своме, да не носимо злобу у своме срцу, да у њему буде места само за љубав.

– Време Великога поста је време када треба да одложимо дела таме, ништа мрачно да не чинимо него да постижемо добра дела. Да се молитвом Богу приближимо и љубављу да се приближимо једни другима, поручио је на крају Епископ Атанасије.

Након беседе, сви присутни су једни од других затражили опроштај, започињући подвиг поста у међусобном миру и љубави. 

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку