Празник Благовести прослављен у Епархији милешевској

Велики и радосни празник Благовести свечано је и молитвено прослављен у петак 7. априла 2023. године у већини храмова Епархије милешевске.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је тим поводом Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане у манастиру Милешеви. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић. Милешевске монахиње, са својом игуманијом Аквилином, увеличале су својим појањем ово Евхаристијско сабрање.

Сви који су се постом, молитвом и богоугодним животом припремали приступили су и причестили се Божанским Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

Говорећи о радосном празнику Благовести, Епископ Атанасије је у пастирској беседи, након отпуста, између осталог, рекао: – Честитајући вам свима празник позивам вас да заграбимо што више из њега, јер је ово велики празник, велика могућност, Трпеза Господња. Много се даје у овом празнику и не би било добро да му површно приступимо, него да отворимо срце и ум, да што више из њега извучемо и исцрпимо, зато нам је и дат.

– Бог нас позива да будемо учасници, и то не обичних, пролазних, малих дневних догађаја, него важнијих догађаја од оних о којима слушамо тамо негде далеко. Бог нас позива да будемо учасници Његовога плана уређивања света и живота. Јер, Бог има свој план, и активно ради на њему, активно га примењује, води рачуна о њему, и укључује сараднике у тај план, укључује људе.

– Бог нам баш зато и даје овај Празник, који се зове Благовести, да бисмо сагледали Његов план. И да бисмо могли видети колико је Његов план важнији, далекосежнији, спасоносан. Бог тако уређује свет да свет живи Њиме, да се не умире, да се не греши, да се живи вечно. Али не да се животари него да се блаженствује у Царству Његовом. Сва трагедија је у томе што се човек, почетком историје, откинуо од Божијег плана, пренебрегао Божији план. А Божији план подразумева љубав и живот са Богом, живот у заједници са Њиме, са својом браћом, у заједници са творевином Божијом.

– Данас, на овај празник Благовести, слушамо о томе да се неко нашао послушан Богу, Богољубив. То је та девојка из Назарета, Богородица, Пречиста Дјева. Она је послушала Божији глас, Божији план, и прихватила да буде део Божијег плана уређивања овога света.

– Господ тражи да се прикључимо у савршенству Живота Њему. Зато позивам да се учимо од Цркве. Црква Христова православна, вековна, Апостолска и светоотачка, је учитељица Живота. Она је савршена учитељица Живота и од Ње учимо. У њој се учимо и умовати и живети. А Црвка нас позива да се од Ње, Пречисте, Благодатне, Богородице Марије учимо, гледајући у Пречисти Лик Њезин и учећи се од Њене предатости Богу и љубави према Богу, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку