Празник Васкрсења Христовог у манастиру Милешеви

На дан Христове свепобеде – славног Васкрсења Његовог, 8. априла 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је предстојао евхаристијским сабрањем у манастиру Милешеви. Саслуживали су архимандрит Леонтије, протојереј-ставрофор Душан Јанковић, и протођакон Никола Перковић. Одговарало је сестринство милешевске обитељи предвођено мати Аквилином, настојатељицом.

Сви они који су у подвигу поста, живљењем по заповестима Божијим у љубави, праштању и свакој врлини, кренули у сусрет Васкрслом Господу, били су заједничари Трпезе Господње уз благодарење Богу на Његовим доброчинствима.

Придружујући се честиткама Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих архијереја наше помесне Цркве поводом Празника над празницима, Преосвећени Епископ је истакао да је Празник Васкрсења Христовог дан радости: -Господ нас призива да се радујемо, а у радости се узраста и успиње. Господ нас оспособљава за радост, даје нам могућност да се радујемо. Ми се не радујемо тек онако, треба имати разлога за радост. Господ је дао разлоге и могућности. Разлози су у томе што је Он победио уставши из мртвих. Они који су га међу мртве послали су поражени. Они увек настоје да шаљу у мртве. Али из мртвих се устаје, побеђују љубав, правда, истина. Али за њих се треба борити. Победа подразумева борбу, радост подразумева све заједно, и борбу и победу. Без Христа не бисмо могли имати ништа од тога, са Њим можемо. Шта се тражи од нас да бисмо се могли радовати? Тражи се да будемо разумни и да користимо потенцијале живота које нам је Бог дао. Да користимо све што нам је дао Бог, да гледамо у Њега, како је Он живео, ходио и победио и да будемо са Њим.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку