Предавање архимандрита Методија Хиландарца у Прибоју

Поводом 825. годишњице постојања манастира Хиландара, и у оквиру духовних свечаности под називом Дани Хиландара у Епархији милешевској, у понедељак 29. маја 2023. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа милешевског г. Атанасија, Високопреподобни архимандрит Методије, игуман Хиландара одржао је у Дому културе у Прибоју предавање на тему Православна духовност.

На самом почетку предавања, новоосновани дечији црквени хор Милица Ракић из Прибоја отпевао је песму Ко удара тако позно песника Војислава Илића а потом је Преосвећени Епископ Атанасије благословио сабрање.

У свом предавању, архимандрит Методије Хиландарац је публици приказао једно светогорско искуство православне духовности и подстакао их на даље созерцање ове теме и лично учествовање у њој, рекавши између осталог: – Велики руски светитељ, Свети Јован Кронштатски, је говорио како је он своју побожност највише црпио из богослужбених књига које је његов отац, као црквењак, чувао. То је и наше искуство на Светој Гори, али и на другим местима, да су богослужења и празновање празника најбоља прилика да се научимо истинама наше вере и да тако, дубље упознавајући Бога, у нама се истовремено рађа и љубав према Богу и жеља да Му што усрдније служимо.

– Живећи овде на земљи и сједињујући се са Богом ми у ствари схватамо да је овај наш живот, ма колико је он опипљив и реалан, а онај већи је ипак далеко и верујемо да постоји, но не можемо у потпуности да разумемо ту тајну, па како све више напредујемо духовно ми све више схватамо да је овај живот овде привремен а да је најважније за нас да се спремамо за Вечни Живот у Царству Небеском, рекао је архимандрит Методије.

У знак сећања на посету Епархији милешевској и Прибоју и учествовање у хиландарском јубилеју, Епископ Атанасије је за трпезом љубави у име Црквене општине Прибој и Братства православне омладине Прибоја Свети деспот Стефан Лазаревић уручио архимандриту Методију слику манастира Бање код Прибоја, рад прибојског сликара Дејана Пузовића. Том приликом, Епископ је подсетио да је једном заувек Свети Сава спојио манастире Хиландар и Бању јер је након добијања самосталности Српске Православне Цркве, манастир Бања био седиште Дабарске епископије а за њеног првог Епископа Свети Сава је поставио хиландарског монаха Христифора.

Духовне свечаности поводом хиландарског јубилеја у Епархији милешевској уприличене су 28. и 29. маја 2023. године.