Преподобни Давид Српски прослављен у манастиру Давидовици

Ктиторска слава манастира Давидовица код Бродарева – Преподобни Давид Немањић Српски прослављена је свечано и молитвено у недељу 11. октобра 2020. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Богојављењском храму уз саслужење архимандрита Нектарија, протојереја-ставрофора Брана Буквића и ђакона Ивана Савића.

Честитајући славу игуманији манастира мати Дарији али и свима осталима, Епископ Атанасије је рекао: – Радујемо се и благодаримо Богу што се овде у овој Светој обитељи, која је везана за име Преподобног Давида угодника Божијега, наставља славити име Божије, што се наставља подвиг живота, подвиг спасења, борбе за живот вечни. Славећи Божије угоднике, са њима и Преподобног Давида, ми размишљамо како да идемо истим путем којим је он ишао и којим путем он позива да идемо. То је тај пут спасења, најважнијег задатка човека. Јер спасење је сачување и обезбеђење живота за вечност и трајање у вечности, трајање у Царству Небескоме, у здрављу и светлости, у благодати и пуноћи живота и у пуноћи радости Царства Небескога. То је наша одредница животног пута.

– Оно што је најбитније за нас јесте да имамо одређен циљ живота, а то је наше спасење, сачување и улазак у Царство Небеско и учешће у вечном животу Царства Небескога. На то смо позвани, да будемо свети и свако од нас да буде Богом испуњен, да срце наше и душа наша буду испуњени врлинама, светошћу, благодаћу.

– Пуни смо радости што можемо и ми славити Бога и што Бог прихвата, прима, молитве које Њему упућујемо. Бог је за спасење одредио покајање. Покајање је тај херојски чин у којем обраћајући се Богу да нам помогне прерађујемо себе у складу са Јеванђељем, у складу са Светитељима Божијим, да се њима усличимо, поручио је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве извршен је чин освећења славског жита и славског колача, а након свете службе у манастирској гостопримници сви су се послужили за трпезом љубави продужавајући и на тај начин ово молитвено саборовање и славље у част Преподобног Давида Српског.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку