Пријем код Епископа милешевског Атанасија

У четвртак, 14. септембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије у епископској резиденцији у Пријепољу одржао је састанак са господином Драганом Рељићем, дипл. инж. шумарства задуженим за студијско-планске послове из области шумарства – Управа за шуме из Краљева при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, републичким шумарским и ловним инспектором госпођом Јасминком Диздаревић, дипл. инж. шумарства на подручју општина Пријепоље и Прибој и господином Мирославом Пантовићем дипл. инж. шумарства – пројектантом израде Основе газдовања шумама Епархије милешевске.

Тема састанка се односила на Основу газдовања шумама за газдинску јединицу „Шуме Епархије милешевске“

Епархија милешевска је раније образовала комисију која је приступила  прегледу и контроли делимично враћеног земљишта те су извршена разграничавања и примопредаја са дотадашњим корисницима „Србијашуме“ – ШГ Пријепоље и њиховим представницима.

Ради тачнијих података са терена и правог стања у шумским комплексима као и истека Основе за газдовање на основу које је раније газдовала „Србијашуме“- ШГ Пријепоље,  приступљено је изради нове Основе и прикупљању података у периоду од 10. јуна 2016. до 30. јуна 2017. године. Израда пројекта Основе за газдовање шумама поверена је дипл. инж. шум. Мирославу Пантовићу уз стручну сарадњу и помоћ предузећа за гајење шума и остале шумарске делатности „Екофорест“ из Ченеја. Новоформирана газдинска јединица носи назив „Шуме Епархије милешевске“ чија је важност за период 2018-2027. године.

На основу података прикупљених са терена може се закључити да је шума веома очувана, да је здрава, у добром стању и да нису примећена обољења ентомолошког и фитопатолошког порекла, навео је дипл. инж. шум. Мирослав Пантовић.

По  речима Републичког шумарског и ловног инспектора дипл. инж. шум. Јасминке Диздаревић, која је периодично вршила контролу над радовима у Шумама Епархије милешевске, досадашњи радови су извођени веома уредно, плански и у складу са законом како  у погледу чувања тако и заштите, планирања и коришћења шуме.

Господин Драган Рељић дипл. инж. шум.  задужен за студијско-планске послове из области шумарства – Управа за шуме – Краљево при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и изразио је захвалност на гостопримству и радост доласка у Епархију милешевску, поближе објаснивши сам садржај Основе, њену сврху и намену а и указавши на одређене сугестије и корекције које је неопходно извршити у наредном периоду како би у једном разумном року Основа била и усвојена те се на основу исте почело газдовати.

Након састанка посећен је шумски комплекс у месту Гусиње, Oпштина Прибој одсек 2б и 3ц.

По завршетку састанка, Епископ милешевски Господин Атанасије срдачно се захвалио на посети, понудивши гостопримство за будуће сусрете  и евентуалне семинаре из области шумарства, којима би Епархија милешевска била домаћин, а ради даље сарадње у погледу домаћинског  газдовања и очувања шуме.

Посетом манастиру Милешеви овај сусрет је завршен.

Редакција сајта