Пријепоље: Не дамо светиње

На Видовдан, 28. јуна 2020. године, верни народ пријепољског краја предвођен својим првопастиром, Преосвећеним Епископом милешевским г. Атанасијем и свештенством, сабрао се у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, да заједнички узнесу молитву Пресветој Богородици за заштиту и спас српског рода на свим просторима на којима Срби живе, а посебно српског народa на простору Црне Горе у њиховој праведној борби за одбрану наших вековних светиња.

Након молебана из храма је кренуо крсни ход улицама града, уз певање похвалних песама Богу, Пресветој Богородици и светим угодницима Божјим. По повратку литије у порту храма присутнима се обратио Епископ Атанасије: – Године 1389. на данашњи дан наши преци су полагали испит. Тежак, најтежи, и положили га савршено, нама за углед. Они су направили најбољи избор у најтежем тренутку, по узору на Господа Христа, Господа свога и нашега. А Господ је рекао, говорећи о Његовом односу према нама људима: Ја хоћу да имају живот, и да га имају у изобиљу. То је био правац Господа нашега Христа, и за то да би смо имали живот, и да би смо га имали у изобиљу, Он је свој живот, себе самога, принео. Тако су и Свети преци наши принели себе, да би смо ми трајали, постојали, да би смо ишли правим путем. И зато нас и има, зато јесмо, зато постојимо.

– Кад год обележавамо овај дан ми се сећамо тога избора наших светих предака. И ми се опет и опет тако опредељујемо за оно најбоље што постоји у нашој стварности, у свету. Опредељујемо се за живот, за оно што је човечно, праведно, људско, најузвишеније, рекао је Епископ Атанасије.

Затим су присутни  испред храма пошли до пријепољског Дома културе где је приређена Видовданска духовна академија. Најпре је присутне поздравио Епископ Атанасије: – Окупили смо се вечерас, на Видовдан, овде, у овом дому, око оног што је најбоље међу нама, најбоље нама познато. И чинимо две важне ствари окупивши се. Чинимо духовну смотру у огледалу оног најбољег, најбољих из рода нашега. Јер бољих немамо. То су наши светитељи, Свети Сава, његови сродници по духу и по телу, његови следбеници, Свети Лазар мученик и кнез, и они слични њему до дана данашњега. То су наши најбољи. Око њих се окупљамо, од њих се учимо, у њима се огледамо… Али такође чинимо и други важан чин. Чинимо духовну мобилизацију. И то чинимо нехотице такорећи, то је јаче од нас, тај импулс. Јер чим станемо пред ове светле ликове којих се данас сећамо, све се у нама покрене, живот се буди. Желимо да будемо бољи, да поново станемо у духовни строј, да будемо поново људи. Да и ми чинимо дела достојна човека. Зато позивамо све да се огледну у Видовдану и да се духовно прену, поручио је Епископ Атанасије.

Беседу о Видовдану и његовом значају за све нас произнео је гост предавач, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереј-ставрофор др Радомир Поповић.

У програму су учешће узели и пријепољски хор Свети краљ Владислав, певачка група Ансамбла Вијенац из Грачанице, гуслар Властимир Бараћ и млади фрулаш Лука Видаковић. Сви извођачи су од публике награђени бурним аплаузима.

У холу Дома културе, након завршеног програма, приређенo је  послужење за учеснике и гледаоце, што је била прилика за разговоре и размену утисака.

Поздравно слово Епископа Атанасија након Литије, у порти храма Св. Василија Острошког можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Поздравно слово Епископа Атанасија на почетку духовне академије у Дому културе можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Предавање протојереја-ставрофора др. Радомира Поповића можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку