Прослава Цвети у манастиру Давидовици

Поводом прославе празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 17. априла 2022. године Свету архијерејску Литургију у манастиру Давидовици.

Саслуживали су настојатељ манастира архимандрит Нектарије, парох бродаревски протојереј-ставрофор Бране Буквић и протођакон Иван Савић.

Мноштво верника који су се постом, молитвом, покајањем и љубављу припремало за причешће Божанским Телом и Крвљу Господа Исуса Христа приетупили су Трпези Господњој.

Након заамвоне молитве, предвођен Преосвећеним Епископом Атанасијем, кренуо је трократни опход око светог храма након чега су освештани славски дарови и преломљен славски колач.

Честитајући празник Преосвећени је у пастирској беседи упутио верне у значај и величину прослављања успомене на догађај који се десио на данашњи дан: – Данас смо се придружили ономе мноштву народа, одраслих и нарочито деце, који су радосно дочекали Господа Христа, радујући се Њему и певајући Њему, кад је улазио у царски град Јерусалим. Ево и ми држимо ове гранчице, и ми смо певали, и ми смо били на великом сабрању народа Божијега у храму Божијем.

– Ми смо зато овде, да дочекамо Господа Христа, и дочекасмо га, да заједно са Њим будемо, да га поздравимо као Цара, прихватимо као Цара. Он је наш Господ, Цар наш, и ми Њега следимо. И ево сећамо се зашто је Он ушао у Јерусалим. Ушао је у Јерусалим да би принео себе на жртву, да би пострадао у томе граду.

– Ми смо ту и себи постављамо питање: Јесмо ли одлучни да будемо потпуно са Њиме у свему? Он је показао своју силу, своју моћ Божанску, моћ своје љубави, васкрснувши Лазара из мртвих. Показао је да је јачи од смрти.

– Радост сусрета да се продубљује и да се разраста, нашег сусрета са Господом Христом, упутио је присутне Епископ Атанасије.

Евхаристијско сабрање је настављено у манастирској трпезарији где су се сви послужили за трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку