Прослава Ивањдана у манастиру Милешеви

У навечерје великог празника Рођења Светог Јована Претече – Ивањдана, у уторак 6. јула 2021. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски служио је празнично  бденије у Вазнесењском храму манастира Милешеве уз саслужење протојереја Игора Ерића, протојереја Николе Перковића и протођакона Ивана Савића.

На сам празник Ивањдан, у среду 7. јула 2021. године, Преосвећени је служио Свету архијерејску Литургију уз саслужење настојатеља Светоуспењског манастира у Сељанима игумана Петра, протојереја Игора Ерића, протојереја Николе Перковића, настојатеља Светониколајевског манастира у Бањи код Прибоја јеромонаха Јована, и протођакона Ивана Савића. Милешевско сестринство са игуманијом Аквилином одговарало је на прозбе и јектеније.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Писма Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Многи људи доживљавају много тога у Цркви и не знајући шта доживљавају. Јер, Црква је таква пуноћа живота да је несместива у ограниченој људској природи, превазилази људску природу и људски капацитет проширује, чини ширим, да би могао ту пуноћу живота сместити. Неки људи више доживљавају, неки мање, саобразно људској ширини. Ми смо данас били за Трпезом Господњом са Господом. Данас смо толико блиски са Господом да смо се Њиме и причестили.

– Врхунац празновања било којег празника у Христу, у Цркви Христовој, јесте у Светој Литургији, у учешћу за Трпезом Господњом, јер се ту причешћујемо истим Животом којим се причешћује тај светитељ којег прослављамо.

– У данашњем прочитаном одељку из Јеванђеља речено је да родитељи Светог Јована живљаху пред Господом и живљаху праведно. Ето, на томе да се задржимо, да размислимо шта то значи. Хтели ми или не, Господ нас види. Важно је да то знамо, и да будемо свесни тога. Ми свој живот проводимо пред Божијим очима, пред очима многих људи, браће, пријатеља и непријатеља. Људи се плаше да их неко не прислушкује на телефон, а зар није важније бити свестан тога да нас Господ гледа, да Он гледа наш живот. И сви светитељи Божији, и Свети Јован. Можда не сад, али, сигурно ћемо стати пред њега, и пред Господа. И Он ће нас погледати, својим очима.

– У животу Светог Јована, од самог почетка, све је превазилазило природне оквире, све је надилазило природу. Он је живео само за један циљ, да најави долазак Спаситеља света, Господа нашег Христа. И када је он указао на Христа то је било потпуно сигурно, убедљиво. Није се сумњало, јер он такав какав је био, видело се да је Гласник Божији. Он је пријатељ Божији. Зато ми и обележавамо овај дан да бисмо и ми ишли путем на који указује Свети Јован Крститељ, рекао је Епископ Атанасије.

Након заамвоне молитве освећени су славски дарови које су припремиле милешевске сестре са својом игуманијом а након Божанске службе сви учесници су послужени и угошћени у манастирској гостопримници за заједничком трпезом љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку