Прослава Светог архиђакона и првомученика Стефана на Ђуровом Брду

У понедељак 15. августа 2022. године, на дан Преноса моштију Светог архиђакона и првомученика Стефана, на Ђуровом Брду код Бродарева, прослављена је храмовна слава.

Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Божанску Литургију у храму посвећеном овом угоднику Божијем, док су саслуживали протојереј-ставрофор Бране Буквић, протонамесник Владо Лазић и ђакон Радан Драгутиновић.

Након заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма, освећење славских дарова и ломљење славског колача. Домаћини славе ове године су били потомци Тодора Савовог Дуловића, једног од предака данашњих Пушица.

Честитајући славу храма пароху, домаћинима, свим Пушицама и њиховим гостима, Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Сви који прослављамо Бога и Свете Његове данас смо свечари, а нарочито ови који су ктитори овога светога храма. Славећи светитеље Божије ми сами настојимо да што више учествујемо у животу, јер, слављење Божијих светитеља јесте управо учествовање у ономе што су они, у њиховом подвигу у њиховом труду.

– Ми настојимо испуњавати ону жељу Господа Исуса Христа када каже: Ја желим да имају Живот, и да га имају у изобиљу. Господ жели да сви ми имамо живота, да живимо, и да имамо живота у изобиљу, и то баш у оваквом свету какав је овај наш. А то је оствариво кроз подвиг и кроз учешће са онима који су вечно живи.

– На свакој Литургији, као и данас што смо чинили, ми се дружимо са живима, са онима који остају вечно живи, са Живим Господом њиховим и нашим. Данас смо у Заједници са Светим првомучеником и архиђаконом Стефаном и са свом заједницом Живих, Светих, Небеских, које у молитви призивамо и чију блискост и близину осећамо.

– Овде се сабирамо и потврђујемо своје заједништво са Богом, једни са другима, своје заједништво са Светима. Желим овде да изразим своју радост што сам са вама и жељу да се ваша радост, храброст и вера разрастају. Да духом бивамо све јачи и да Господ све снабде обиљем својих небеских и земаљских добара, пожелео је Епископ Атанасије присутнима.

Домаћини су припремили и трпезу љубави за све присутне те је Евхаристијско сабрање настављено уз послужење и окрепљење, богоугодне разговоре и дружење. Један од домаћина, Мићо Пушица, захвалио се Преосвећеном Епископу Атанасију, свим својим братственицима, као и гостима који су се одазвали на позив и дошли да данас заједно са њима, саборно, прославе њиховог небеског заштитника и покровитеља, Светог првомученика и архиђакона Стефана.

Мићо је овом приликом свима најавио да ће они, са благословом Епископа Атанасија, овде у њиховом завичају, обновити стару кућу њиховог претка и тиме, уз Божију помоћ, још више учврстити међусобне везе и утврдити домаће огњиште са кога су сви потекли. Свима им је жеља да оживе ове крајеве, да се што више и што чешће овде враћају, сусрећу и живе.