Прослава Светог Јована Крститеља у Прибоју

У данима богојављенске радости, на Сабор Светог Јована Крститеља 20. јануара 2019. године, верни народ Прибоја сабрао се у храму Васкрсења Христовог у новом делу града, да са својим духовним пастиром Преосвећеним Епископом милешевским Атанасијем литургијски прослави овог угодника Божијег.

Предстојатељу литургијског сабрања саслуживали су протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј Спасоја Вујанић и протођакон Никола Перковић. За певницом су одговарали ученици веронауке основне школе Десанка Максимовић из Прибоја са својим вероучитељем Милорадом Петровићем.

Говорећи о личности Светог Јована Владика је рекао да је наше размишљање на данашњи дан усмерено у два правца, углавном на питање грађења и разарања, јер су то два основна тока људске делатности кроз историју: – Свети Јован Крститељ је личност посвећена грађењу, изградњи спасења, и његова проповед и проповед Господа Христа сва се растеже између почињања и постизања циља. Почиње баш овако: Покајте се јер се приближило Царство Небеско. Покајте се, то је почетак, а јер се приближило Царство Небеско је циљ ка коме идемо. Покајте се значи оријентишите се, а ко неће да се каје значи да ће промашити цео живот, јер је грех промашај, не води ка циљу, а Свети Јован је био сав усмерен на то да људе усмери и окрене правилно, да каже: Ево, ово је јагње Божије које узима грехе света, ја служим Њему, служите и ви, ја слушам Њега, слушајте Га и ви.

– Оно што највише смета човеку су грех и болест који воде у смрт, болест у привремену а грех у вечну смрт. Потребно је одагнати и грех и болест, одгонећи тиме и смрт. Свети Јован је, каже Свети Јустин Ћелијски, био тужан човек зато што је слушао толико о гресима, о промашајима. Био је тужан зато што је био испуњен љубављу али се и обрадовао када је Христос дошао, јагње Божије које узима на себе грехе света. Грех је такав да га човек не може сам носити, зато долази Бог па му помаже и његове грехе и слабости узима на своја плећа али треба да га пратимо, да будемо са Њиме. Они који су отуђени од Њега немају од тога користи. Бог јесте љубав, јесте доброта али ако си ти отуђен од Њега ти од тога немаш користи. Сунце хоће сијати али да ли ћеш се ти грејати на његовој светлости и користити се њоме то од тебе зависи, беседио је Владика Атанасије.

Након Божанске Литургије Преосвећени је био гост на крсној слави у дому оца Марка Папића где је благословио славско жито и пререзао славски колач, а потом и у домовима свештеникâ Радмила Јањића и Милована Андрића у Новој Вароши.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку