Прослава Светог Краља Стефана Дечанског у манастиру Бања Прибојска

Светог Краља Стефана Дечанског, као своју ктиторску славу, прославио је манастир Светог Николе у Прибојској Бањи, 24. новембра 2020. године.

Литургијско сабрање са благословом првопастира Епархије милешевске, Преосвећеног Епископа г. Атанасија, предводили су настојатељ Богородичиног манастира у Сељанима код Пријепоља јеромонах Петар и протојереј-ставрофор Марко Папић уз саслужење протојереја Николе Перковића и ђакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве, освештано је славско жито и преломљен славски колач. Епископ Атанасије је због немогућности да физички учествује у духовној радости, послао честитку игуману Теофилу, његовом братству и верном народу коју је прочитао отац Марко:

Драги Оци и монаси,

Светога Богољубивога Краља Стефана Дечанског и друге Божије угоднике које Црква са особитом пажњом прославља 11/24. новембра потрудићемо се да на целом простору Епархије милешевске прославимо и ове године у свима својим духовним моћима: у молитвама, у свештеним чтенијима и сагледавањима свега онога што одликује живот овог Светог човека Божијега из рода нашега.

Због немогућности да и лично предводимо молитвено-литургијско сабрање у манастиру Светог Николе, задужбини Светог Краља, одређујемо да у име Епископа молитвено-литургијско прослављање, уочи празника и на сам празник предводе Високопреподобни јеромонах Петар, настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Сељанима, и Високопречасни протојереј-ставрофор Марко Папић, заједно са свима онима које настојатељ манастира игуман Теофило позове.

Дан Светог Краља Стефана – Мратиндан, честитам братији манастира Светог Николе и свима вернима Епархије милешевске, а особито онима који овај дан имају за своју крсну славу.

Учествујући и ове године у несмањеној пуноћи Духа и животне радости Свете Цркве Христове, просимо молитве Светог Краља Стефана Дечанца да издејствује код Господа исцељење свих оболелих од короне и других болести и да заштити здравље свих слуга својих, да све нас у Цркви Христовој усмери и оспособи на стицање јеванђелских врлина њихових – вере, наде, смирења, љубави и све пуноће Духа Светога.

Са благословом Божијим,

Епископ милешевски Атанасије

Саборовање је настављено за трпезом љубави коју је уприличило манастирско братство.