Прослава Светог краља Стефана Дечанског у манастиру Бања

Светониколајевски манастир у Бањи Прибојској, у којем су некада столовали Епископи  Епископије дабарске установљене од Светог Саве, прославио је своју ктиторску славу – Светог краља Стефана Дечанског, у суботу 24. новембра 2018. године.

Тим поводом, Божанском Литургијом предстојао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење крстоносног протојереја Ранка Милинчића, јереја Ненада Тешића и протођакона Николе Перковића.

Заједно са служашчима, причасници Трпезе Господње били су и неки од верника који се сабраше у храму Божијем да заблагодаре Богу на Његовим доброчинствима. Пошто је пререзао славски колач и освештао кољиво, Преосвећени Владика поучио је паству рекавши да бисмо се свему о животу могли да научимо од Светога краља, а у овоме времену нарочито издвајамо неколико лекција: како се треба односити према непријатељима, како се треба држати пред опасностима од непријатеља, од болести, од искушења, и како се треба односити према неуспесима.

– Непоколебиво, постојано, истрајно, тако се треба односити, то нам је показао Свети Стефан Дечански. Ево тих основних, убедљивих тренутака који нас у томе утврђују. Свети Стефан је многострадални Стефан. Он је живот провео на ратишту и мучилишту, и истрајавши показао се победник и на једном и на другом пољу. На овом простору земаљском кроз борбу се пролази. Свети Стефан страдао је и од оних старијих од њега и од оних који су били млађи, и од оних који су му били блиски и од оних који су били далеко. Насилно је изгубио вид, био затворен, утамничен, али он је то поднео, мислећи само о Христу. Није се уопште осећао пониженим, јер не можеш понизити Божијег човека. Да је он био одвојен од Бога, да је живео само ради краљевског трона он би се осећао пониженим, међутим он се није осећао пониженим зато што зна да са Христом, од којег се он не одваја, има живот вечни, има пучину Царства Небеског, бескрајна, несагледива пространства живота вечног, и зато је могао да издржи у тамници непоколебив, и као такав, још више оснажен у тамници био је потребан своме народу, и као таквог Бог га изводи из тамнице, рекао је Владика.

Након Свете Литургије игуман Теофило је уприличио трпезу љубави за све сабране прослављаче Светог краља Стефана Дечанског.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку