Прослава Светог пророка Илије на Јабуци

У понедељак 2. августа 2021. године, на дан када наша Света Црква молитвено прославља великог пророка Божијег, Светог Илију, Његово Преосвештенство Епископ милешевски господин Атанасије служио је у манастиру посвећеном овом Божијем угоднику на Јабуци код Пријепоља Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су настојатељ Светотројичког манастира у Пљевљима игуман Зосима, протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.

У Божанској Литургији, поред осталих гостију и званица, учествовао је и Председник Општине Пријепоље г. Владимир Бабић са својим сарадницима.

Након заамвоне молитве кренуо је трократни опход око светог храма, А потом су освештани славски дарови које је припремио домаћин овогодишњег славског саборовања, г. Лазар Зиндовић са својом породицом, из села Баре на половини пута између Пријепоља и Јабуке. Епископ је затим освештао манастирски конак.

Честитајући славу настојатељици манастира монахињи Ани и свим присутнима, Преосвећени је рекао: – Свети пророк Илија је беседио са Богом, и у низини и на висини, али, највише на једној планини која се зове Хорив. И ево, прва асоцијација, сада када размишљамо о данашњем празнику и нашем учешћу у том општем слављу Цркве, јесте да ово место на коме смо се ми сабрали, Јабука, ова планина и овај храм, управо подсећа на ту планину на којој је Пророк Илија са Богом разговарао.

– Овде смо се данас сабрали да бисмо Бога славили, Богу певали и Богу служили. То смо чинили и наставићемо да чинимо. И подсећамо се на тог Божијег човека кога цела Црква данас прославља. Све време свога живота и на све начине живљења Свети пророк Илија је био сигуран, поуздан, слуга Божији. У испуњавању Божијих заповести нигде није поклекао и нигде није обмануо, Бог је на њега увек могао рачунати, и рачунао је. Он је био Божији глас на земљи, преко њега су се људи са Богом упознавали, слушали вољу Божију преко њега, на његовом примеру се учили како се праведно, побожно, достојанствено, поштено, часно живи.

– Свети пророк Илија је познат по томе што је учествовао у људском животу. Он је себе изградио као стамену личност, ватреног духа, и као такав послан је од Бога да другим људима помогне, учествујући у животу сваког појединца оног времена и учествујући у животу народа, заједно. Он је био Светлост од Бога послана у којој се могао сав народ добро орјентисати и не губити пут живота. Зато је важан Свети пророк Илија, јер ту улогу је наставио да чини и данас, тако да је он данас нама орјентир, нагласио је Епископ Атанасије.

Манастирска слава је прилика да се свима онима који су помагали у његовој изградњи, доградњи, уређењу, ода скромна захвалност за труд који су учинили. Овом приликом Епископ Атанасије је најзаслужнијима уручио признања. Орден Белог Анђела првог степена добили су г. Драгољуб Шљукић из Пријепоља и г. Срећко Миловановић из Новог Пазара. Орден Белог Анђела другог степена добили су протојереј-ставрофор Слободан Симић, г. Милан Баковић и г. Иван Матовић, сви из Пријепоља. Више појединаца и предузећа добило је Архипастирске грамате.

Домаћин овогодишње славе је приредио и послужење за све у манастирској трпезарији где је за трпезом љубави настављено слављење Бога и Његовог угодника Светог пророка Илије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку