Прослављена Ктиторска слава манастира Дубнице

У понедељак 26. децембра 2022. године у манастиру Дубница, у Божетићима код Нове Вароши, свечано и молитвено је прослављена ктиторска слава ове свете обитељи, Свети свештеномученик Гаврило, Патријарх српски. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у манастирском храму Свете Тројице Свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској бањи јеромонах Јован, настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши јеромонах Матеј и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен је славски колач које су припремили домаћини овогодишње славе Милан Зорић и Петко Вуковић са породицама.

Честитајући славу свима присутнима Епископ Атанасије је кратко подсетио на житије Светог Патријарха Гаврила и врлине којима је он Бога прославио а због чега је и Бог њега прославио, па је затим наставио: – Ми долазимо на ову висину, у овај свети храм, да се овде нахранимо врлинама тих Божијих угодника, Божијих исповедника, великих Божијих људи. Ми гледамо у њих, свакога дана у години, а овога дана посебно смо загледани у њихов светли пример, у њихове животе и њихове врлине, којима они сјаје.

– У то тешко време за наш народ, када је живео Свети Патријарх Гаврило, он се пастирски старао да увек изађе у сусрет, помогне и заштити народ од сваке болести, од сваке противничке најезде, и са истока и са запада.

– Како би помогао свом народу често је путовао на разне стране света, познавао многе значајне људе онога времена, али је свуда куда је ходио часно потврђивао своје име српског Патријарха, српског јерарха. На крају је мученички завршио, убијен од иноверника, али он вечно живи у Царству Небескоме, нагласио је Епископ Атанасије.

Домаћини овогодишње славе су приредили и заједничку трпезу љубави па су се сви скупа послужили земаљским даровима принетим у славу Божију а у част Светог Патријарха Гаврила, ктитора овог светог манастира.