Сабрање у част Светог Петра Дабробосанског у Саставцима код Прибоја

Светом архијерејском Литургијом у храму Светог Петра Дабробосанског у Саставцима код Прибоја обележена је храмовна слава, у петак 17. септембра 2021. године. Предстојатељ сабрања био је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, пароха прибојског протојереја Спасоје Вујанића и протођакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве кренула је свечана литија око светог храма а након ње су пред храмом освештани славски дарови и преломљен славски колач. Домаћин овогодишње прославе је био г. Радојко Глишевић из Саставака који је са својом породицом припремио и послужење за све присутне. За домаћина храмовне славе наредне године пријавио се г. Мићо Новаковић, такође из Саставака.

Честитајући славу мештанима Саставака, њиховом пароху протојереју-ставрофору Лазару Пајићу и свим њиховим гостима, који су се сабрали у храму, Преосвећени Епископ Атанасије је рекао: – Овај дан и овај празник сведоче нам да ми имамо пријатеље своје окупљене око самог Престола Божијег. Пријатеље који су се Богу приближили. Људи се труде да имају блиске познанике свуда на земаљским престолима, владама, министарствима, а видите, ми имамо нама блиске пред Престолом Божијим. Неки су из неког другог народа, који су живели на прави начин, правим путем ходили и приближили се Богу, али ето, има и оних који су из нашег рода који су успели да се Богу приближе. Јер су часно, свето и поштено живели на земљи, на Бога се угледали, имали Бога за свог учитеља. Божија реч им значила, и они је држали и по њој живели. Бога прославили и Бог њих прославио и дао да буду близу Њега.

– Они који су Светог Петра, Митрополита дабробосанског, мучили па онда и убили имали су намеру да га униште али се догодило нешто супротно, он се још више прославио, јер је он показао своју постојаност на путу Божијем, на путу човечијем, на путу карактера, и ни у чему добром, ни у једној врлини, није узмакао него је остао чврст у својој вери и оданости, преданости, народу и оном циљу живота за који је живео, да Бога прослави.

Преосвећени је укратко подсетио на мученичку кончину Светог Петра Дабробосанског и додао: – Можда је Бог хтео да и мучитељи, безумници и безбожници, виде на примеру како изгледа један частан човек. А како ће то другачије безбожници и малоумници видети ако се међу њима не појави такав. И пошта га међу усташама није било онда је међу њих дошао један такав, частан Србин, Митрополит српски Петар, и на његовом примеру су могли да виде правог човека, неодступног од истине, од љубави Божије, од доброте.

– И данас нама сија његов лик и позива да будемо стамени у исповедању вере своје и у хођењу тим путем, православним, за који је доказано да је неуништив, да је пут победе и пут прослављења, да је то пут Живота Вечнога. Када прослављамо свете Божије угоднике најважније је да молимо да нам Бог да снагу да и ми живимо као слуге Божије и да тако Бога прославимо, а себи Живот Вечни тако обезбедимо, истакао је Епископ Атанасије на крају, похваливши труд мештана на уређењу и одржавању њиховог храма.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку