Седница Епархијског савета и Епархијског управног одбора Епархије милешевске

Редовна седница највиших управних тела Епархије милешевске, Епархијског савета и Епархијског управног одбора, одржана је у суботу 9. априла 2022. године у Епархијском двору у Пријепољу.

Најпре је служен призив Светог Духа у дворском параклису а потом је започет радни део седнице 

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије поздравио је све присутне чланове управних тела и упознао са предстојећим задацима, рекавши притом да ће тежиште данашњег састанка бити на практичном раду, како је он текао у претходној години и како треба усмерити и организовати живот Цркве у наредном периоду. Затим се прешло на излагања и расправе по предложеном дневном реду.

Секретар Епархије јереј Горан Крстић најпре је изнео извештај о материјално-финансијском пословању Епархије у претходној години као и предлогом буџета за текућу годину. Након краће расправе по неколико тачака изложених извештаја делегати су прихватили поднете извештаје.

Протојереј-ставрофор Јово Андан изложио је извештај о газдовању шумама Епархије милешевске а протојереј-ставрофор Марко Папић извештај о раду епархијског Радија Милешеве док је координатор за веронауку протојереј Игор Ерић представио извештај о извођењу верске наставе у претходној години.

Архијерејски намесници, пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, нововарошки протојереј Станко Благојевић и пријепољски протојереј Игор Ерић, изнели су стање духовног живота и пастирског рада у својим намесништвима. Организовано је више духовних предавања и манифестација, доста се радило на хуманитарном раду али и у грађевинском унапређењу парохија, цркава и манастира са подручја Епархије.

На крају седнице повела се расправа о новонасталој ситуацији у Прибојски Бањи где једно приватно лице има намеру да одведе термалну бањску воду до свог приватног поседа ради њеног даљег експлоатисања. Саговорници су се сложили да се не сме дозволити одвођење воде за њеног извора и да се треба борити свим правним средствима да до тога не дође.