Сила Крста помаже људима да чине добра дела

Мештани села Црнуговићи у општини Прибој изградили су и подигли крсно знамење висине седам метара у своме месту у славу имена Божијег, Оца и Сина и Светога Духа а у част Успења Пресвете Богородице, за мир, живот, здравље и спасење своје и свега потомства, како написаше на постољу овог величанственог Крста.

У недељу 1. септембра 2019. године Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије освештао је новоподигнути Крст заједно са прибојским свештеницима: архијерејским намесником прибојским протојерејем-ставрофором Драганом Видаковићем, протојерејем-ставрофором Јовом Анданом, протојерејем Спасојом Вујанићем, јерејем Немањом Вранићем, надлежним парохом јерејем Мирославом Јовановићем, ђаконом Гораном Крстићем, и уз молитвено присуство настојатеља Преображењског манастира у Трнавцима код Рудог архимандрита Кипријана из Митрополије дабробосанске и великог броја верног народа.

Говорећи сабраном народу о величини и значају крсног знамења за наш живот Епископ је благословио  добро дело које су урадили добри људи подстакнути љубављу према Богу: – Нека је благословено ово наше окупљање. А окупио нас је Господ Христос који је на овом крсном знамењу показао своју Божанску силу. Окупља нас да би смо наставили са Њиме да живимо и са Њиме да се боримо за оно за шта се Он потрудио за шта је Он пострадао. Он је Бог љубави. На овом крсном знамењу изливена је највећа љубав у историји, на Крсту Христовоме.

– Гледајући ово крсно знамење ми се увек подсећамо како је Он ово крсно знамење носио, да буде на њему распет. И то распет ради нас, ради нашег спасења, подсетио је Епископ Атанасије присутне.

Након чина освећења Крста сви, њих више од стотину, са својим Архипастиром, су прешли за постављену трпезу љубави. Велики број људи, жена и деце сабрао се са разних страна на које су отишли тражећи бољи живот, али своје родно село нису заборавили. Жеља мештана Црнуговића је да ово место и ово крсно знамење буде њихово место окупљања и саборовања у славу Божију, а ако могућности буду дозволиле, с Божијом помоћи, намера им је и цркву овде да подигну. Након послужења и разговора са Епископом настављено је дружење уз песму, игру и весеље, како и бива у нашем народу о великим народним саборима. А искрена жеља мештана Црнуговића је да ово њихово окупљање постане традиционални црквенонародни сабор код Крста у њиховом месту.