Слава храма Светог Архангела Михаила у Поблаћу

Мештани Поблаћа и околних места сабрали су се код свога светог храма да заједно са својим Епископом прославе Бога и великог вођу ангелских војски Архангела Михаила. Свети Архангел Михаило, покровитељ и заштитник храма али и целог села Поблаће у општини Прибој је много поштован у овом месту. Поводом великог празника Сабора светог Архангела Михаила – Аранђеловдана,  Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у четвртак 21. новембра 2019. године. Преосвећеном Епископу саслуживали су пароси прибојски протојереј-ставрофор Ранко Милинчић и протојереј Спасоја Вујанић као и ђакон Горан Крстић.

Честитајући мештанима и њиховом пароху јереју Мирославу Јовановићу овај велики дан и празник, Епископ Атанасије је подсетио на то шта за нас представља сам Архангел Михаило кога прослављамо: – Славећи Светога Архангела Михаила и друге светле анђеле Божије ми се увек подсећамо да имамо читаву војску наших пријатеља на небу. Небеске силе часне које предводи Свети Архангео Божији Михаило посредују између Бога и људи. Ми их увек осећамо иако их не видимо.

Владика је затим укратко појаснио суштину и сврху прослављања данашњег празника, Сабора Светог Архангела Михаила,  а онда се мало осврнуо на светињу у којој је служена Света Литургија: – Овај свети храм требало би добро одржавати. Кад дођемо у њега можемо приметити ове фреске које су прилично оштећене. Они пре нас успели су да овај свети храм подигну и да се у њему и око њега сабирају. Овде је био више присутан живот раније. Било би добро да се баш данас договоримо да оним средствима које имамо, са оним људима које познајемо, били они близу или далеко, да овај храм мало боље обновимо. Јер овде су долазили наши преци, ваши најближи. Овде су сахрањени многи јунаци који су своје животе полагали за слободу, за трајање нас као народа, као Цркве Божије. Ово место је свето. Место на које гледа Бог, место на које се сабирамо и ми али и анђели Божији и сви свети Божији. Обавеза је наша да овај свети храм добро обновимо и да у њега често долазимо, подсетио је и опоменуо присутне Епископ Атанасије.

Након Свете Литургије и опхода око светог храма пререзан је славски колач и освећено славско жито, а онда су се сви заједно послужили оним што је дао Бог а домаћин овогодишње славе, господин Александар Поповић из Прибоја, са својом породицом припремио. За домаћина наредне године јавио се, такође прибојац, г. Радоје Зец. Нека им Господ Бог наш Исус Христос и Архангел Михаило узврате сваким добром.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку