Слава манастира Јање у Рутошима

Манастир Светих праведних Јоакима и Ане, у Рутошима код Нове Вароши, у народу познат као Јања, прославио је у уторак 22. септембра 2020. године храмовну славу. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију уз саслужење настојатеља Светониколајевског манастира у Прибојској Бањи архимандрита Теофила, пароха радиоинско-рутошког протојереја-ставрофора Слободана Милошевића и ђакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве сви присутни су предвођени Епископом Атанасијем кренули у трократни молитвени опход око светог храма да би потом био обављен славски обред, свештање славског жита и ломљење славског колача.

– Ми настављамо да прослављамо фамилију Божију по телу. Бог наш Исус Христос има Оца свога небеског као Бог, као Син Његов, али Он у љубави својој изволео је да има и своје земаљске сроднике. Бог нас толико воли да у својој љубави и жељи да буде са нама није хтео да дође и да буде као неки судија, неки цар земаљски који ће бити само пред нама и некако по страни. Он је желео да изнутра ступи у наш живот и да се сроди са нама па је постао и човек, Богочовек, и остао за сва времена Богочовек. А ми смо постали Његови сродници по телу. Што значи да смо ми Његова браћа и сестре, тако блиски, започео је Владика своју беседу и наставио:

– Људи се плаше да исповедају своје грехе и да испаштају због њих, да окају своје грехе. А Господ показа нама како треба храбро ићи, показивати љубав и очишћавати се од греха свакога. И пошто Он није имао своје грехе, Он очисти наше, узе их, као да нам говори: Немој да се бојиш да исповедиш свој грех и да пострадаш за њега. Ево видиш, ја узех твоје грехе.

– Славећи овај светли празник којим нас Бог радује размишљамо, пре свега, о томе како да будемо чланови те Божије заједнице, Божије фамилије, да будемо блиски Богу, да нас Бог држи за своје, и да се на нама испуни и оно што је Господ рекао да је најбоље човеку ако буде пред Богом Оцем препознат као угодник Божији, за кога Он, Син Божији, може потврдити да је такав, и да светлимо пред Богом кад станемо пред Њега. Да личимо на синове и кћери Божије, а то је да будемо очишћени од свакога зла, да нема у нашој души греховне кварежи, нагласио је Епископ Атанасије.

Заједничарење је настављено за трпезом љубави уз богоугодне разговоре.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку