Слава манастира Куманице – Сабор Светог архангела Гаврила

Светоархангелски манастир Куманица између Бродарева и Бијелог Поља познато место ходочашћа многих верних са свих страна света, нарочито на празник Сабора Светог архангела Гаврила, храмовну славу ове свештене обитељи када заједнички узнесе молитве и благодарност Богу и његовом архистратигу Гаврилу. Због тренутне ситуације са заразном болешћу, и због поштовања донетих мера од стране Влада Србије и Црне Горе, ове године се сабрало нешто мање народа, но то није умањило величину празника и исказану љубав и саборност верног народа Божијег пред Богом.

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је у навечерје празника, 25. јула 2020. године служио празнично бденије а нешто касније у току вечери игуман манастира Куманице архимадрит Николај служио је Свету тајну јелеосвећења и прву Литургију. Сутрадан, Преосвећени Епископ Атанасије је предстојао Божанском Литургијом уз саслужење старешине Саборног храма Светог Василија Острошког  Пријепољу јереја Горана Крстића и ђакона Ивана Савића.

Трпези Господњој са страхом Божијим, вером и љубављу приступили су верници, причестивши се Пречасним даровима Христовим. Након заамвоне молитве предвођени Епископом Атанасијем сви су кренули у трократни опход око светог храма узносећи молитвене песме Господу, Пресветој Богородици и Светом архистратигу Божијем Гаврилу. Затим је освештано славско жито и пререзан славски колач које је припремило монаштво манастира Куманице предвођено настојатељем архимандитом Николајем, а уз помоћ поклоника и поштовалаца ове светиње.

Честитајући празник учесницима овог молитвеног сабрања, Епископ Атанасије указао на значај оваквог саборовања поред наших светиња: – Сама реч сабор упућује нас шта треба да чинимо. Ми празнујемо то што је Свети архангел Божији Гаврило онај који сабира. Празнујемо оно што је он сабрао, оне око којих их је сабрао. Празнујемо пре свега свако помињање на Господа нашега, помињање Његовог имена, Оца, Сина и Духа Светога. Прослављамо Њега и све Свете Његове и сва дела Његова. Свега тога се подсећамо што је Господ учинио. Сећања на добро и на добре посебно су важна у временима кризе, у временима страдања, искушења, у временима борби, подвига, за опстанак и очување живота, здравља, за постизање светости.

Епископ Атанасије је затим укратко подсетио на дело Светог архангела Гаврила које је он учинио међу нама људима од почетка света до данашњих дана: – Он је био весник Божијег присуства, Божијег деловања, и у временима радости и у временима туге, и у временима елана и у временима очајања. Само ово свето место је место радости. Ми се подсећамо на сва значајна дела која су се овде догодила. Пре свега се подсећамо на оног дивног подвижника Божијег Светог Григорија богољубца, који је својим молитвама везивао земљу са небом, на кога је Бог излио благодат своју, која дејствује све време на овоме месту, и на другим местима, где год се његово име призове. Ово место је наше упориште, наш ослонац у животу, место које нас за небо веже.

– Постоје страдања, као што је и ова злогласна болест звана корона. О њој не знамо довољно осим то да је зла. Али, знамо да је Господ наш победио зло, и смрт надјачао. Знамо да смо и ми учесници живота и да и ми суделујемо у Божијем промишљању, и да Божије промишљање узима у обзир и нас и нашу слободну вољу. А Он, премудри Творац, жели нама да се спасемо. Спасење мора да буде прихваћено у слободи, са учешћем нашег разума. Ми препознајемо и исповедамо у молитви да имамо много начињених погрешних корака. Упитајмо се да ли није можда баш зато Бог и дозволио да страдамо сада од те злоћудне болести да бисмо се замислили над својим делима, да ли су била нека и погрешна. И јесу. Кад год смо охладнели у љубави према Творцу, према свом љубљеном Небеском Оцу, грешили смо.

– Тако, ако ти је Бог дао више здравља него ли брату твоме размишљај овако: То је Бог дао да ја мојим здрављем служим и своме брату. То је наше заједничко добро, од Бога дато. Ако имаш добар слух и певаш добро, вид, разум, умеће рукама дато, то је заједничко добро, и на заједничку добробит га треба користити. Тако треба размишљати. Господ може једном речју и ову епидемију зауставити, да, али треба направити један корак ка Богу. Хоће ли човечанство направити тај један корак, нагласио је и упозорио Епископ Атанасије.

Након Божанске службе на позив домаћина оца Николаја, сви су прешли у манастирску гостопримницу где је за све приређена заједничка трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку