Слава манастира Свете Тројице у Пљевљима

У недељу 12. јуна 2022. године, када наша Света Православна Црква молитвено прославља празник Силазак Светог Духа на апостоле – Педесетницу – Тројице, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима. Саслуживали су настојатељ манастира Светог архангела Гаврила – Куманица код Бродарева архимандрит Николај, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован и протођакон Иван Савић.

Након вечерње службе, која је служена одмах после Божанске Литургије, и трократног опхода уз читање одељака из Јеванђеља и појање празничних тропара, испред храма су освештани славски дарови и преломљен славски колач.

Честитајући настојатељу манастира Свете Тројице у Пљевљима игуману Зосими, и свима присутнима, овај величанствени празник, Епископ Атанасије је подсетио на значај и суштину догађаја који обележавамо овога дана: – Данас прослављамо празник пуноће откривења Божијега, пуноће заједнице Бога …. Учествовасмо у Божанској Литургији, за Божанском Трпезом и причестисмо се Пуноћом Божијом. Бог Отац све нас воли и све чини за нас што је потребно за наш живот. Највише што је учинио јесте то што је послао Сина Свога Јединороднога да нам обнови пут, да га прочисти, да прокрчи тај Пут Живота.

– Његови Апостоли видеше Га жива, четрдесет дана су са Њиме општили, и када су се потпуно уверили да је то Господ, који је поразио смрт, њихов Учитељ, њихов Вођа, онда се Господ наш Христос узноси на небо у слави. Али, пре тога Он им обећава да ће послати Духа Светога који ће учинити ту пуноћу Богооткривења, пуноћу Свете Тројице, нама у нашем знању и нашем искуству. Обећао је да ће им послати Силу познања и Силу чињења, Силу живота, да ће их учинити моћнима у овоме свету, да могу и они да надвладају свако зло.

– Господ је својим Апостолима послао Духа Светога, који је Треће Лице Свете Тројице, пуноћа Божанства. Он носи све дарове од Бога Оца и Сина и даје људима. Дух Свети је Дух Живота, и као такав, Он у својој доброти даје нам способност да се обнављамо. Да обнављамо знање, да обнављамо снаге, да учврстимо живот у Духу Светом. Искористимо овај дан за снажење, за узрастање, у Божијим даровима.

– Молимо се да се остварује, на овом простору, у нашем народу, оно што је записано у Делима Апостолским о данашњем дану. Речено је: А Бог додаваше тој заједници, свакога дана, оне који се спасаваху. Јер Црква, као заједница, Божанска и човечанска, није случајно на овоме свету. Она има свој задатак, а то је спасење света. Останимо и ми у тој Заједници и ту Заједницу да ширимо, истакао је Епископ Атанасије.

Уследио је пригодан културно-уметнички програм који су припремила деца пљеваљских основних школа, а потом су сви у манастирској трпезарији за трпезом љубави уготовљеној од домаћина славља наставили ово свенародно сабрање код манастира Свете Тројице пљеваљске на празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетницу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку