ШТО ПОГАНИ ОД ЉУДИ ЧИНИТЕ

Након одржане Литије улицама Пљеваља, полиција је синоћ у глуво доба ноћи позвала на информативни разговор Велу Мићковић (потпредсједницу Црквеног одбора при Цркви Свете Петке и директорицу „Пљеваљских новина“), док је јутрос позив за саслушање добило свих осам преосталих потписника захтјева за јавно окупљање које је полиција одобрила: Милинко Газдић (предсједник Црквеног одбора при Храму Светог Георгија на Гукама), Милован Гогић (предсједник Црквеног одбора при Цркви Свете Петке у Пљевљима), Предраг Цвијовић, др Милорад Унковић, Миомир Лончар, Драгиша Спајић, Горчило Бујишић и Мишко Гогић. Свима њима се ставља на терет кршење члана 287 Кривичног законика Црне Горе који се односи на непоштовање мјера за сузбијање заразне болести.

Пљеваљски одбор за одбрану светиња сматра да привођење на разговор чланова црквених одбора представља класичан вид застрашивања који је последњи пут виђен на овим просторима у току Другог свјетског рата. Да ли нам то пљеваљска полиција поручује својим новим методама да наставља тамо гдје су 1946. стале убице тринаест пљеваљских свештеника и стотина недужног народа?!

Ако кога у овом моменту треба позвати на одговорност, то је управо полиција која је грубо прекршила закон не обезбјеђивањем Литије која је синоћ одржана у Пљевљима. Умјесто да се бави својим послом, полиција приводи невине људе, узалудно покушавајући да од њих изнуди признања за нешто што нису учинили. Славни Његош би рекао: „Што, погани, од људи чините; што јуначки људе не смакнете…“.

Свима је јасно да је црногорска полиција одавно постала полиција владајуће партије која искључиво по партијским налозима хапси и прогони неистомишљенике ДПС-а, а тужилаштво их по истом принципу даље процесуира. Разуздано и противзаконито поступање полиције представља отворени удар на државу Црну Гору и њен уставни поредак.

Позивамо Драгана Славуља, начелника пљеваљске полиције, да поднесе оставку и да напусти наш град, јер у Пљевљима више није добродошао због насиља које чини према недужном народу. Отворено му поручујемо да нас не може застрашити, јер смо спремни да своје светиње, од таквих као што је он и његове газде, бранимо и голим животима.

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ!!!

У име сабора српског православног народа пљеваљског краја,

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ СВЕТИЊА