Суђење владици Јоаникију и осморици свештеника одложено за 4. септембар (ВИДЕО)

У Основном суду у Никшићу, 16. јула, одложено је рочиште главног претреса у поступку против Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија и осморице свештеника, окривљених за кршење здравствених мјера о спречавању ширења заразних болести због литије, која је на празник Светог Василија Острошког, 12. маја, одржана у Никшићу.

Судија Игор Ђуричковић је одлуку донио на захтјев адвоката одбране Сава Костића, једног од бранилаца Преосвећеног Епископа Јоаникија и четворице свештеника, да се суђење одложи због епидемиолошке ситуације. Наредно рочиште главног претреса заказано је за 4. септембар у 9 часова.

Са владиком Јоникијем данас је у судницу ушао и Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Испред Основног суда, у знак подршке владици и свештенству, сабрао се велики број свештеника и народа.

Владика Амфилохије је питао судију зашто он (Амфилохије) није првооптужени с обзиром да је био на челу литије 12. маја.

Исто је поновио и у изјави датој новинарима након изласка из зграде суда.

“Било је најнормалније да међу првима мене оптуже. У Острогу сам служио литургију и послао ме Свети Василије да и овдје будем по благослову владике Јоаникија који је већ био ријешио да не буде литије. Када смо видјели толики сабрани народ, не могу епископ и свештенство да оставе народ без себе. Али они су пред суд ставили владику и свештенике, а мене, који сам главни кривац нема. Који је био разлог да ме не окриве, ако је то била кривица? Ако је ичија кривица онда је кривица Светог Василија Острошког. Према томе ово је суђење Светом Василију Острошком, јер је он и нас и сав народ сабрао”, казао је митрополит Амфилохије.

Нагласио је да нико од учесника Световасилијевске литије у литији није добио вирус, а да је исти кренуо након укидања литија.

“Надамо се у Бога да ће и овај вирус да се исцијели, а што је још важније, да се зацијеле опакији вируси који владају Црном Гором, као у прошла времена, а то је вирус богоубилаштва и братоубилаштва”, казао је митрополит Амфилохије.

Додао је да и Свети Петар Цетињски у посланици из 1823. године каже да би му лакше било да је под Турцима него што трпи под Црногорцима и да су данашња догађања наставак тих диоба и свађа.

“Онда редом до династичких сукоба 1918. године на којима сад они граде своју будућност, до сукоба идеолошких, ’41-’45.године до свега онога што се догодило 1948. када су и своје комунисте, а највише Црногораца, стрпали на Голи оток. Ова прича је наставак свега тога. То би требало да схвате ови који су на власти да није то пут којим треба да ходи Црна Гора и Црногорци без обзира како се ко осјећа”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Адвокат Сава Костић је након одлагања главног претреса поновио да је, због присуства великог броја окривљених, бранилаца, новинара у судници, као и великог броја окупљених грађана и полицајаца који су по сили закона морали бити приправни, тражио одлагање, а судија је имао разумијевање за то и прихватио предлог.

„Вјерујем да би вјероватно судија и без мог предлога донио такву одлуку јер је јуче предсједница Врховног суда, Весна Меденица, предсједницима судова упутила допис због погоршања епидемиолошке ситуације. Имајући у виду све то, судија је донио очекивану одлуку како се не би десило да се у суду створи кластер или код овог великог броја људи“, казао је Костић.

Подсјетимо, прво рочиште главног претреса, које је било заказано за 19. јун, одложено је јер се свештеник Слободан Јокић налазио на болничком лијечењу због здравствених проблема.

Преосвећеном Епископу Јоаникију, протојереју-ставрофору Слободану Јокићу, архијерејском намјеснику никшићком, и свештеницима: Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Мирку Вукотићу, Василију Брборићу, Драгану Крушићу и Николи Маројевићу на терет се ставља кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.

Весна Девић

Извор: Митрополија црногорско-приморска