Сусретање са Господом Христом највећа је радост и срећа за човека

У недељу двадесету по Педесетници, 3. новембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије и ђакон Горан Крстић. За певницом је појало милешевско сестринство предвођено игуманијом Аквилином.

– Свако у животу тежи да има срећу и жели животну радост, а шта је истинска срећа и шта истинска радост, појаснио је Епископ Атанасије тумачећи прочитани одељак из Јеванђеља: – Највећа је срећа и највећа радост сусрести се са Господом Христом. Данас смо се са Њим срели у овој Литургији у овоме светоме храму и причестили се Њиме, Његовим Животворним Телом и Крвљу. Господ хоће да се увек Њега сећамо и да увек Њега имамо на уму, у срцу. Зато смо данас и читали онај одељак из Јеванђеља како су се онда уживо сретали са Њиме.

– Сусретоше се две колоне, једну је предводио Христос, начелник живота и радости, моћан и над болешћу и над људским грехом, моћан и над смрћу. И ова група са друге стране, немоћна пред сваком слабошћу. И Господ прилази и заповеда, Он свакоме заповеда, Он заповеда и пораженоме од смрти, Он заповеда свима и сви Га слушају. И онај који је био поражен смрћу устаје жив. Таквога заповедника на земљи није бивало. И сви су постали радосни и дали славу Господу.

– Требамо сви ми да запамтимо да нам је најважније сусретати се, односно бити непрестано са Господом Христом. И не само то, него да и ми будемо свесни тога што се догађа кад човек сретне Христа и да то проповедамо другима. Да други могу видети и чути, да и они могу приступити Христу и имати ту радост сусрета. На то су позвани сви који су крштени у Господу Христу, појаснио је Епископ Атанасије у својој беседи.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде: