Свака реч из Јеванђеља је довољна за спасење човека

У недељу 15. марта 2020. године, Другу недељу Великог (Часног) поста – Пачисту, посвећену Светом Григорију Палами Солунском, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију Светог Василија Великог у Вазнесењском храму манастира Милешеве. Саслуживали су архимандрит Леонтије и протођакон Никола Перковић. За певницом је одговарало манастирско сестринство са игуманијом Аквилином.

Поздрављајући присутне и честитајући сједињење са Господом Исусом Христом кроз причешће светим Тајнама, Епископ Атанасије је рекао: – Сваки дан када служимо Литургију је дан спасења. Јер, учествујући у Литургији учествујемо у делу Божијем, делу спасења људи. Ако неко пита шта је Јеванђеље, то је икона у речима дела Божијега и лика Божијега. А дело Божије јесте спасење људи. Свака реч из Јеванђеља је довољна, чак и само једна реч је довољна за спасење човека, ако би се добро разумела. Јер, свака реч има довољну дубину, и ширину, и богатство да може својим садржајем потпуно упутити човека да се спасе.

Владика је затим укратко подсетио на део из Јеванђеља који је прочитан на данашњој служби, и наставио: – Господ наш, оно што је рекао, свака реч стоји до дана данашњега као истинита и најмудрија, и стајаће као таква док је света и века. Осим тога, Он је чинио и дела која нико други чинити не може.

– Христу је довољно било рећи: Опраштају ти се греси, и човек је постао здрав. То је дијагноза и то је реакција на ту дијагнозу, и то је деловање по тој дијагнози. Јер греси су били они узрочници, они фактори који су везали човека, због чега човек није могао да хода. То нико од присутних није знао осим Господа, и нико није могао да га ослободи од тих веза, од тих узрочника болести осим Њега. И Господ га је ослободио речју, једном речју.

– Нека ово помогне и сагледавању данашњих наших прилика и искушења. Пронађимо у себи узрочнике ономе што нам се догађа. Ми смо учесници живота, и свог и туђег, заједничког. Кад смо већ учесници овог живота, не може бити да нема неких узрочника у нама и ономе што се нама догађа. И не може бити да не можемо учествовати у решавању тога, подсетио је присутне Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку