Сваки наш улазак у храм је приступање Оцу небеском

У другу припремну недељу пред Велики Часни пост, Недељу блудног сина, 28. фебруара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије богослужио је у Вазнесењском храму свештене милешевске обитељи, уз саслужење протојереја-ставрофора Марка Папића из Прибоја, протојереја Игора Ерића из Пријепоља и ђакона Ивана Савића.

На литургијском сабрању одговарале су милешевске сестре, а радост сабрања увећана је учешћем верујућег народа у Трпези Господњој, у Светој тајни причешћа. У својој беседи Владика је позвао верни народ на осврт на прочитано јеванђелско штиво:

– Тамо се говори како је милостив Отац наш небески. Ми, сви људи целе планете имамо нешто заједничко, а то је да имамо Оца на небу, Творца и Оца. И та чињеница да имамо Оца небеског све нас људе спаја. Али где се онда људи разликују? Разликују се у односу према Оцу. Неки га уопште не познају, неки неће и не желе да га знају, неки га погрешно виде, неки га тумаче према себи, неки желе да га злоупотребе, а има и таквих који воле и љубе Оца Небескога као синови Његови. Ми смо призвани да признамо да смо синови Оца небеског. О томе говори данашње Јеванђеље и по том односу према Оцу небескоме људи се разликују у свом односу према другима. Онај који љуби Оца небеског, он љуби и своју браћу, све људе, сва створења, целу творевину осећа као дом Божији и лепо се осећа у дому Оца свога.

– Сваки наш улазак у храм је приступање Оцу небеском, Његовој Трпези. Ово причешће које сте примили, то је са Трпезе Господње, храна небеска, божанска. Отац наш небески увек нам даје своју храну, даје себе самога, своје Тело и своју Крв јер је страдао за нас у својој љубави према нама и опростио нам наше грехе. Зато немојте се колебати, увек приступајте у храм Божији, Трпези Господњој, и то је у јеванђељу описано управо данас кроз онога сина који се из заблуделе земље враћа за Трпезу Оца небеског, рекао је Епископ Атанасије.