Свечана Тројичинданска литија у Новој Вароши

Поводом храмовне славе храма Свете Тројице у Новој Вароши, на Педесетницу, 23. јуна 2024. године, након вечерње службе уприличена је свечана Тројичинданска литија улицама градића подно Златара.

Литију је предводио Његово Високопреосвештенство Архиепископ милешевски г. Атанасије праћен свештенством, монаштвом и бројни верним народом. Међу учесницима литије су били и Председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић са сарадницима и г. Данко Шаранчић као изасланик Председника општине Пљевља.

По повратку, испред храма Свете Тројице освештани су славски дарови и преломљен славски колач, а потом је Високопреосвећени владика Атанасије, упућујући честитке свим учесницима, пригодном беседом поздравио све сабране: – Данас смо постали јачи. Јер, данашњи празник јесте дан када се укрепљујемо, оснажујемо у Духу Светоме. Не би се могло ни замислити да хришћани могу проживети у оваквом свету, какав је овај наш, ако не би имали помоћ од Бога.

– Држећи се Његових заповести о љубави, о смирењу, о кротости, о миру, о доброти, ми опстајемо у свету који се другим правилима руководи. Тако опстајемо јер нас је Он укрепио Духом Светим. Он је своје апостоле сабрао, после свог Васкрсења, после своје победе над смрћу, и потврдио себе живога. И тада им је рекао да, пре него што их пошаље да проповедају по целоме свету, стоје заједно на једном месту док их не оснажи силом са висине, Духом Светим. А то се догодило на данашњи дан.

– Ми данас, у овој литији, у овом ходу кроз град Нову Варош, ми се придружујемо оној заједници апостолâ која је била снабдевена Духом Светим, силом са висине. Нека та небеска сила буде са нама непрестано, поручио је Епископ Атанасије, поздрављајући и благосиљајући све учеснике литије, а најпре најмлађе.

Председник општине Нова Варош г. Радосав Васиљевић, захваљујући на указаној части да учествује у данашњој литији, обећао је да ће општинско руководство, и он као његов предводник, учинити све да помогне довршење уређења храма Свете Тројице и његове порте али и у свим другим богоугодним пословима који буду вођени под окриљем наше Свете Цркве.

Свештеничко братство храма Свете Тројице припремило је трпезу љубави. 

Беседу владике Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку