Свечана Васкршња Литија у Прибоју

На Светло Васкрсење Христово, 5. маја 2024. године, поводом храмовне славе Васкрсењског Саборног храма у Прибоју, након Пасхалне вечерње уприличена је свечана Васкршња литија улицама овог града.

Литију је предводио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије, у којој су учешће поред великог броја верног народа прибојског и пријепољског краја, а посебно деце, узели и председници општина Пријепоље и Прибој, Драго Попадић и Лазар Рвовић.

По повратку, пред храмом Васкрсења Христовог, освештани су славски дарови и преломљен је славски колач.

Честитајући празник Светлог Васкрсења Христовог, обратио се сабраном верном народу пригодном пастирском беседом: – Ми се данас саборно подсећамо на оно што је најбоље у искуству човечанства а што је убаштињено и у нашем властитом српском животном искуству. Празник је и за наш ум и срце и вољу, цело биће, свакога од нас појединачно и свих заједно.

– Господ наш Исус Христос није само поучавао да нешто може учинити него је илустративно показао, убедљиво, да Он то може и да Он то чини, показујући да смо у заједници са Оцем нашим Небеским, да има Оца Небескога и да вреди живети у истини. Није узалудно, није пропадљиво.

– Господ нам показује да је Он јачи од сила неправде. Он помера границе наше природе да буду шире, оспособљава нас да можемо веровати и у вери ходити, оспособљава нас да можемо волети и показује нам да не волимо зло, зла се треба клонити, него да волимо и љубимо Бога и ближње.

– Само мудрост и светост, разумни, мудри људи и свети људи, испуњени сваком врлином, могу очувати овај свет. Мудри и свети људи потребни су и неопходни као со земљи, а Христос нам их је показао, то су Његови ученици.

– Добро смо данас послушали поруку нашег Свјатјејшег Патријарха да се окупљамо и да држимо јединство, под омофором Светог Саве. Показујемо, ето, и ми то на примеру, јер смо се овде сабрали, у сили Васкрсења Христовога, са свих простора наше Епархије. Па нека нас Бог осигура и утврди у Себи, у Својој мудрости, у Својој светлости и Својој сили живота коју показа у Свом славном Васкрсењу, позивајући све нас да том силом и љубављу живимо и наставимо даље, нагласио је Епископ Атанасије, поздрављајући још једном све радосним васкршњим поздравом:  Христос Васкрсе!

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку

Видео запис ТВ Прибој можете погледати овде: