Свенародна Васкрсна литија у Прибоју

Поводом славе храма Васкрсења Христовог у Новом Прибоју, у недељу 24. априла 2022. године, на Светло Васкрсење Христово, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Васкршње вечерње уз саслужење архијерејског намесника прибојског протојереја-ставрофора Марка Папића, протојереја-ставрофора Ранка Милинчића, настојатеља Светоуспењског манастира у Сељанима код Пријепоља игумана Петра, протојереја Николе Перковића, јереја Ненада Тешића, јереја Милорада Петровића и протођакона Ивана Савића.

Након вечерње службе улицама града кренула је свечана свенародна Васкрсна литија предвођена Преосвећеним Епископом Атанасијем и свешенослужитељима. У току литије узношене су молитве за мир, здравље, напредак у сваком добру и благостање свих житеља Прибоја.

После повратка литије, испред Саборног храма освештани су славски колач и жито, а потом је Преосвећени Епископ верном народу честитао најрадоснији хришћански празник Васкрсења Господа Исуса Христа рекавши: – Ова наша шетња кроз град слика је хришћанског живота, сваког хришћанина појединачно и хришћанског народа. Ми смо овим ходом, исповедањем Христа Васкрслога, и сами мобилисани за бесмртни живот, за вођење живота који је јачи од смрти, јер смо следили Христа Васкрслога, Који је устао из мртвих, Који је победио смрт. Ми смо у свему следбеници Христови.

– Неко ће можда рећи, па како ми можемо ићи кроз гроб и бити јачи од смрти. Не бисмо могли да смо сами. Али можемо зато што смо предвођени Њиме који је туда прошао и туда увек проводи оне који се потпуно предају Њему.

– Он је позвао своје следбенике да љубе Господа Бога и да љубе једни друге, рекавши и то да нема веће љубави него да ко живот свој положи за ближњега свога, и није само причао него је показао и пример како то изгледа, јер је Он дао свој живот за друге.

– Није лако бити хришћанин, али то значи бити комплетан, потпун, човек и живети потпуним животом. Многи су показали, вођени Христом, да је то могуће остварити.

– Прихватили смо, идући данас кроз овај град и певајући, да је Христос васкрсао из мртвих и да је онима у гробовима даровао живот. Прихватили смо да Христа следујемо у свему, прихватајући све изазове и одговорност која је на нама хришћанима.

– То је историјска слика српског народа. Бити прикиван на Крсту, кроз гроб пролазити, али увек жив остајати, жив устајати, и пут настављати, кроз историју. Ходећи данас кроз град ми смо обећали да ћемо наставити живети живим животом, истакао је Епископ Атанасије.

Након свега уследио је пригодан културно-уметнички програм у коме су учествовали гуслари и певачке групе Гусларског друштва Прибој из Прибоја, као и трпеза љубави.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку