Свештеници у притвору: И оцу Мирчети Шљиванчанину одређено задржавање

Протојереју Мирчети Шљиванчанину, секретару Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, рјешењем подгоричког Основног државног тужилаштва одређено је задржавање до 72 сата због, како се наводи, “постојања основане сумње да је извршио кривично дјело непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести из чл. 287 Кривичног закона Црне Горе”. Државни тужилац Јелена Протић, као и у случају оца Жељка Ћалића, разлог за задржавања види у могућности понављања кривичног дјела.

Бранилац проте Шљиванчанина, Божо Милоњић, изјавио је новинарима да у овом случају нема услова да би отац Мирчета могао бити процесуиран, јер је он спровео све могуће мјере НКТ-а које су биле до њега, и најавио подношење жалбе.

“Једини разлог задржавања је покушај да се спријече литије које је Митрополит Амфилохије најавио за следећу недјељу”, закључио је адвокат Милоњић, додајући да је данас први пут у својој каријери доживио да га полиција спречава да изађе на улаз на који жели, као и да га раздвајају од брањеника.

Други бранилац Владимир Чађеновић, такође је изразио незадовољство овим чином и као бранилац, а и као вјерник.

Грађани су се окупили испред два излаза Основног суда гдје је полиција паркирала марице, али је отац Мирчета изведен на трећи.

Раније данас и свештенику Жељку Ћалићу из Даниловграда из истих разлога је након саслушања у подгоричком Основном државном тужилаштву одређено задржавање до 72 сата. У рјешењу као разлог за задржавање о. Жељка, наведен је могући утицај на следеће молебне и литије, с обзиром да отац није могао да исконтролише, као што је рекао у својој изјави, да окупљање људи не прелази број од 200 људи, колико је прописао НКТ. Процјена тужитељке Јелене Протић да та наредба НКТ-а о броју окупљених до 200 људи, неће бити испоштована с обзиром да је Црква најавила да ће литије ићи сваке недјеље.

Његов бранилац Радоје Бојовић је казао да ће на рјешење уложити жалбу јер су, како је казао, бројни примјери да се ове мјере селективно примјењују и да иако Устав предвиђа једнаку примјену закона према свима, дискриминација је очигледна на штету епархија СПЦ у Црној Гори. Навео је да ће се у жалби такође позвати на одредбе Закона о кривичном поступку јер сматра да не стоји ниједан од разлога предвиђених за даље задржавање.

Рекао је и да су, према његовом мишљењу, хапшења и овакаве одлуке покушај застрашивања и одвраћања од даљег организовања молебана и литија јер то некоме у овој држави смета.

Свештеници Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин су синоћ лишени слободе након што су дали изјаве због литија која су одржане у Даниловграду у Подгорици, а за које су били наведени као организатори у захтјевима поднијетим Управи полиције за одобрење јавних окупљања.

Током њиховог саслушања испред Тужилаштва се окупио један број грађана у знак подршке о. Мирчети и о. Жељку, али и протеста због дискриминаторног односа власти према свештеницима.

Тијана Лекић/Весна Девић

Извор: Митрополија црногорско-приморска