Света архијерејска Литургија у манастиру Куманица

Двадесет четврте недеље по Духовима, 5. децембра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог архангела Гаврила – Куманици уз саслужење настојатеља куманичке Светоархангелске обитељи архимандрита Николаја и протођакона Ивана Савића.

Манастир Куманица је један од манастира Српске Православне Цркве кога верници и поклоници чешће посећују па је и овог пута храм био мали да прими све који су дошли да узму учешћа у Евхаристијском сабрању. Многи од њих су се постом и молитвом припремали за сједињење са Господом кроз причешће Телом и Крвљу Његовом те су приступили са вером, надом и љубављу.

Поздрављајући све присутне Епископ Атанасије је рекао: – Нахранисмо се у овом светом храму Небеском, Божанском Храном, Телом и Крвљу Господа Христа, и речју, науком, Божанском. Нама је потребно да ум наш увек буде нахрањен и то не како било него како треба, правом храном. Да не буде гладан и да не буде нахрањен погрешном храном. А данас смо се хранили истинском храном небеском, читали смо из Светог Јеванђеља оно што је записао Јеванђелист Лука.

Преосвећени је потом укратко подсетио на прочитани одељак из Светог Писма и наставио: – Много жена и људи се тискало око Господа у време Његове проповеди, да Му се што више примакну, да би Га боље чули, и да би се Живот који Он носи прелио на њих, да би постајали здрави, јер су се уверили да Он може дати оздрављење онима који Му се примакну.

– Има лекција у животу које треба понављати, не зато што смо их заборавили, него зато што их потискујемо па више сагледавамо неке друге лекције, неке друге моменте живота, а они који су најбитнији, најважнији, често се деси да их потиснемо, па их нема у нашој свести. Лекције које читамо из Јеванђеља су лекције живота које треба више пута читати, увек их држати пред собом, увек гледати у њих, увек их видети. Свој ум и своју душу хранити Јеванђељем и тако Господа додиривати, са уверењем, поверењем, вером у Њега, као што је то учинила ова жена која боловаше од неизлечиве болести, о чему смо данас читали. Уверени смо да Господ, када остваримо такав додир, може и нас излечити од било које немоћи, од било које болести, појаснио је и учврстио у вери присутне Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије Епископ Атанасије је накратко обишао манастирски комплекс док му је настојатељ манастира игуман Николај показао шта се тренутно ради на уређењу и доградњи храма али и осталих помоћних објеката. Преосвећени је у порти разговарао и са верницима који долазе у ову Свету обитељ из суседних места али и поклоника из удаљених средина, да би потом Евхаристијско сабрање настављено у манастирској трпезарији за трпезом љубави приређеном са љубављу за све, како је у Куманици већ постало уобичајено.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку