Света архијерејска Литургија у Новој Вароши у Недељу месопусну

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу месопусну, 10. марта 2024. године, Свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Новој Вароши. Саслуживали су архијерејски намесник нововарошки протојереј Станко Благојевић, јереј Мишел Мемишевић и протођакон Иван Савић.

У пастирској беседи Преосвећени је сабраном верном народу рекао: – Празновали смо јутрос, тако што смо се дружили са Светима, светим Анђелима и Светим људима, који окружују Господа нашега. Настојали смо свим својим силама да им се приближимо, да будемо с њима, да гледамо оно што они гледају и певамо оно што они певају, и да се хранимо храном којом се они хране, том Животном Вечном Храном.

– Небеска стварност постала нам је блиска, уведени смо у њу, и позивамо се да се што више загњуримо у ту Небеску Стварност, свим својим бићем, гледањем, слушањем, размишљањем, доживљавањем свим чулима, свим бићем, целим животом. Живот Вечни нам је дат као стварност у коју нас је увео Господ наш.

– Господ жели да љубављу овај свет буде уређен. И биће, на крају. Господ жели да ми схватимо оно што нам Он говори, зато нам тако једноставно и говори. Господ сеје своје дарове, али ће доћи на крају да види шта је од тога никло. Господ нам даје дарове, и оне за које смо помислили да су само наши, али нису, него их је дао да служимо њима, да потврђујемо и развијамо љубав братску, љубав према Богу и љубав према Његовој творевини, љубав према Његовој браћи.

– Све што нам је Бог дао, да о нам је ради заједништва. И то баш тако да будемо усмерени једни на друге. Јер, сви ти дарови, све је то Божије. Дато нам је да се тиме послужимо и да тиме остваримо Живот Вечни. Господ жели да Му будемо блиски. Он нама јесте, али, да и ми прихватимо ту Његову блискост и да се и ми к Њему приближавамо, а то ћемо чинити кроз оне које Он воли, а то су сви око нас. И ето нам шансе да се и ми Богу приближавамо, беседио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку