Света архијерејска Литургија у Пљевљима

Пете недеље по Духовима, 9. јула 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ Милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Преподобне мати Параскеве – Свете Петке у Пљевљима. Саслуживали су старешина храма Свете Петке протојереј-ставрофор Дарко Јовић, протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић и протођакон Иван Савић.

Пљеваљски Саборни храм био је испуњен великим бројем верног народа који је дошао да са својим Епископом учествује у Божанској Литургији а међу њима Председник Општине Пљевља др Дарио Вранеш са сарадницима, као и извршни директор Рудника угља Пљевља г. Мијо Лекић. Многи од њих су се постом и молитвом припремали за Свето причешће те су са страхом Божијим, вером и љубављу приступили даровима са Трпезе Господње. 

Владика је у пастирској беседи поближе указао на суштину и важност Светог Причешћа за вернике, рекавши: – Нарочито бих позвао вашу пажњу, да приметимо поново сви заједно, оно што је описао Свети Јеванђелист Матеј а о чему смо данас слушали. Читано је из Божанског Јеванђеља, и оно што смо слушали права је духовна гозба, неисцрпна. Духовно смо уживали у тој духовној храни свима својим духовним чулима.

– Господ Исус Христос ходи и преображава сву реалност кроз коју Он пролази, преображава овај свет у свима његовим видовима, у свим димензијама. Данашњим речима из Светог Јеванђеља показује се да је људско биће једна целина, телесна и духовна, и показује се прави поредак у човековом бићу. Човек није само тело, не треба поправљати само његово оболело тело него нешто много важније има за поправку а то је поправљање ума човековог, поправљање духа, поправљање командног места у људском бићу, јер то командно место јесте најважније.

– Запамтимо, односно, обновимо своје сећање, да нам је Бог, у Свом предивном промишљању о људском роду, дао Анђеле Своје за чуваре, Светитеље за предводитеље, Апостоле за учитеље. И ти наши светионици, путеводитељи, нису само споља, Бог их је поставио и у само људско биће, а то је разум човеков. За разум људски је речено да је то дио Бога, Божанска честица коју је Бог дао човеку, створивши га по Своме лику, да непрестано буде у њему и да светли у његовом бићу и његовом животу, да би кроз ту Божанску честицу могао видети спољашње путоказе, Анђеле, Светитеље, Апостоле, јер су истога рода.

– Речи Светог Писма које смо данас читали позивају нас да чувамо свој разум, да штитимо тај командни простор у своме бићу. Да га одбранимо од лоших садржаја, било материјалних ило духовних, да не дозволимо да наш разум којег нам је Бог дао и преко којег Он са нама општи, да тај заповедник у било чему оболи. Да одбранимо свој разум од греха, од грехољубивости, од свих обмана и завођења, нагласио је Епископ Атанасије.

Након Божанске Литургије свештеничко братство храма Свете Петке приредило је заједничку трпезу љубави за све учеснике Евхаристијског сабрања.

После ручка и пријатног дружења, руководство Општине Пљевља са Председником др Дариом Вранешом заједно са Епископом обишли су градски трг и замолили архипастирски благослов Епископа Атанасија за реализују њихове жеље и идеје да се трг поред храма Свете Петке, преименује у Трг Светог Патријарха Варнаве и поново постане главни градски трг. Владика је са радошћу благословио њихову добру намеру.

Потом су пошли до најстарије пљеваљске воденице која се налази недалеко од храма Свете Петке, у власништву је манастира Свете Тројице и једна је од историјских знаменитости града на Брезници.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку