Света Црква нас усмерава ка постизању вечног живота

На дан када наша Српска Православна Црква прославља Празник Полагање ризе Пресвете Богородице, 15. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у селу Ивању код Пријепоља.

Саслуживали су протојереј-ставрофор Живорад Комљеновић, парох великожупски, протојереј-ставрофор Андрија Јанковић, парох сјенички, и протођакон Никола Перковић. Бројни верни народ окупио се у свом храму да узме молитвеног учешћа у Божанској Литургији и да послуша речи духовне поуке свог Епископа.

Поучавајући паству, Преосвећени Владика је дао одговор на питање на шта треба да усмеримо своју пажњу на позив наше Цркве: – Они који су на ратишту животне борбе то врло добро знају. Да ли ћемо добити ову животну борбу, да ли ћемо у њој успети, највише зависи од тога куда усмеравамо у тој борби своју пажњу. Наша Света Црква усмерава нашу пажњу према ономе што је нама корисно. А они који би желели да не успемо, они се труде да нам окрену пажњу према ономе што нама није корисно, што би нам било штетно. Зато што они не желе да ми успемо. А наша Света Црква жели да ми успемо, и не само на овом земаљском плану, него пре свега на вечном. Зато наша Света Црква усмерава нашу пажњу према оним стварима које ће нам помоћи да тај циљ, вечни живот, постигнемо.

У наставку своје беседе Преосвећени Владика је присутном верном народу укратко препричао повест о данашњем Празнику, Полагању ризе Пресвете Богородице и о томе колико је за наш духовни живот, за наше духовно узрастање, значајно то што данашњи Празник прослављамо.

Након Свете Литургије чланови Црквеног одбора са својим свештеником, протојерејом-ставрофором Дамјаном Јанковићем припремили су трпезу љубави за све присутне.

У пријатном разговору, са члановима Одбора и свештенством, Епископ се посебно интересовао о току радова на изградњи парохијског дома поред храма у Ивању, који би, према његовим речима, требало да постане мали духовни центар ове велике парохије, где би се, осим обележавања великих црквених празника, могле одржавати разне трибине и духовна предавања. Настављајући да поучава верни народ,  Преосвећени Владика је напоменуо да осим изградње објеката требамо да се посебно ангажујемо на духовној изградњи и обнови нашег народа. А то се посебно види у посећености наших храмова, и броју верника који присуствују светим службама.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку