Свети деспот Стефан је био најмудрији владалац у роду српском

На дан молитвеног прослављања Светог деспота Стефана, 1. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић и јереј Горан Крстић.

Честитајући празник верном народу, Епископ Атанасије је рекао: – Нека нам је срећан овај данашњи дан у који прослављамо оне који су прославили Бога, и живот по Њему и све свете врлине Његове. Прослављамо Светога деспота Стефана, његову мајку Евгенију и преподобну Макрину. Срећни смо што заједно са свим великим градовима Србије и овај наш град Пријепоље данас прославља Светога деспота Стефана, за којега је констатовано да је био најмудрији владалац у роду српскоме, и најуниверзалнији. И војсковођа и песник и управитељ и градитељ, устројитељ. Речено је за њега да је у његово време Србија најбоље напредовала, најбржим корацима, и у привреди и војно, а нарочито у култури и духовној просвети. То је изузетан владалац и предводитељ.

– Све је он био то захваљујући вери својој у Бога и љубави својој према Богу, и што је кроз то дао да Бог буде у његовом животу главни. Он је имао Бога у себи, имао Бога у свом животу и имао Бога као свој једини циљ. Служио Богу и желео само то да се Бог прослави. Да се Бог прослави у њему и у његовом делу и у његовој земљи. Да се прослави Господ Бог.

– Има много људи који су постигли велика дела, али не у славу Божију него у своју. Нема Бога у њиховом животу, у њиховој свести, у њиховом срцу, ни Бога ни ближњег, само они. То су несрећни људи. Људи који имају Бога као циљ имају праволинијски живот и они нигде не застају на путу. Њихов пут је слободан, увек прокрчен, и они могу све постићи. То је тајна, то је кључ великих успеха Светог деспота Стефана, нагласио је Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку