Свети великомученик Пантелејмон прослављен у Пожегрмцу

Пожегрмац је планинско село у општини Прибој на око 1000 метара надморске висине. Мештани и њихови потомци и рођаци који живе и раде у Швајцарској, незаборављајући свој родни крај, заједничким снагама су саградили храм и посветили га Светом великомученику Пантелејмону, који је молитвено прослављен у недељу, 9. августа 2020. године. Сабран у славу Божију, верни народ Пожегрмца и околних села, са радошћу је дочекао свог духовног пастира, Преосвећеног Епископа милешевског г. Атанасија који је Богу принео словесну службу, Свету Литургију, уз саслужење протојерејâ Спасоје Вујанића и Николе Перковића и ђакона Ивана Савића.

Након заамвоне молитве уследио је трократни опход око светог храма и чин освећења славског кољива и ломљења славског колача.

Задивљен лепотом крајолика, Владика је у беседи рекао: – Окупљајући се овде у храму Божијем, на овој предивној висини, на овом предивном брду, гледајући предивну природу около нас, која подсећа на лепоту ваших душа и на доброту Божију, сећамо се Божије жеље, Божије воље и Божијег позива да на овом свету живимо као деца Божија и да будемо деца Божија, угледајући се на Господа нашега, због чега смо данас и слушали читање из Његове науке, из Светога Јеванђеља. Ако бисмо следили оно што је данас прочитано онда бисмо заиста били деца Божија и најбољи људи. И били бисмо успешни и никаква болест и никакво зло у свету не би нам могли трајно наудити.

Преосвећени је затим подсетио на речи прочитане из Светог Јеванђеља на Божанској Литургији, и наставио: – Има много догађаја у Јеванђељу записаних. Апостол каже да је записан само један мали део, али са разлогом, да бисмо ми имали то пред собом и подсећали се на то. А кад би било све записано што је Господ рекао и што је чинио, Апостол каже, ни у сами свет неби стале написане књиге. Али, довољно је и оно што је записано, да се ми охрабримо, да верујемо, да кроз овај живот ходимо непоколебиво.

– Ми се подсећамо на све оно што је Господ наш чинио, што је говорио, и налазимо ту решење. И ми сада вапимо Богу: Спасавај! И када нам се чини да се тешко сналазимо под навалом људске мржње сећамо се поново Господа и Његових речи: Ако вас мрзи свет знајте да је Мене омрзнуо пре вас. Кроз сва наша тешка животна искуства Господ је већ прошао, као победитељ, јачи. И кроз то може провести тако исто и нас све, подсетио је и охрабрио у идењу путем Божијим, Задивељен лепотом крајолика, Владика је у беседи рекао: поучио је верни народ Владика.

Старешина храма, протојереј-ставрофор Марко Папић захвалио се Епископу Атанасију и браћи свештеницима што су нашли времена и показали љубави да заједно са мештанима Пожегрмца и њиховим гостима поделе ову данашњу духовну радост и позвао све на наставак дружења, иако у скромнијим условима, за трпезом љубави.

Домаћини овогодишње славе живе у Швајцарској па су, због тренутне неповољне епидемиолошке ситуације у нашој домовини али и у целом свету, били спречени да данас са својим комшијама и пријатељима поделе радост празника, те су стога мештани Пожегрмца заједно и сложно, свако у својим могућностима, припремили све што је било неопходно да достојно обележе храмовну славу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку