Светосавска академија на Пештеру

Не заборављајући светли лик и дело Светог оца Саве Српског и Свеправославног, христоименити народ Пештера се сабрао у уторак, 29. јануара 2019. године, на свечану Светосавску академију одржану у Сјеници, у организацији Црквене општине сјеничке.

Ову академију свечаном су учинили ученици сјеничких основних и средњих школа, етно група Рашанке и КУД Голија из Новог Пазара, фрулаши, гајдаши, цркевни хор Свети краљ Владислав из Пријепоља. У поздравном слову Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је рекао да је Свети Сава најлепши људски лик јер је икона Христова, који је стваран по лику Христовом, а ми настојимо да себе обликујемо по лику Светог Саве: – Све што припада Светом Сави је и најлепше и најбоље. Посебно је у нашој свести урезано оно што певамо о путу којем је водио Свети Сава. То је пут живота. Много је путева али нису сви путеви сигурни. Пут Светог Саве је проверен и доказан као сигуран. Зато ми истичемо пут Светог Саве, јер су њим ишли наши преци, идемо и ми.

У част Светог Саве беседио је теолог Дејан Драмићанин, вероучитељ у Сјеници: – Својим животом, својом посвећеношћу и личним примером, Свети Сава је и све нас учио да је једини исправни пут, онај уски јеванђелски, који је тежак, али у исти мах и спасоносни. На том путу пред нама се налазе бројне потешкоће и искушења, али смо ми упркос таквој ситуацији, позвани од нашег првопастира и учитеља, да на истом доследно, посвећено и достојанствено истрајемо.

– Сава је парадигма, архетип, јединствени и недвосмислени путоказ свима нама. Његовим путем треба изнова и непрекидно ићи, стазом светосавља неуморно ходити. Да бисмо у томе успели, опет се изнова морамо угледати на Светог Саву, који је итекако био свестан околности у којима се налазио. Другим речима, озбиљно схватање историјских и културолошких одлика епохе у којој живимо, јесте оно што нам је потребно. Поред овога, неопходна нам је и енергија коју опет можемо пронаћи у светосављу, као покретачкој снази Цркве и народа, беседио је теолог Дејан.

Братство сјеничког Петропавловског храма уприличило је трпезу љубави за све учеснике програма и добротворе овог саборовања у част Светог оца нашег Саве.