Светосавска академија у Пријепољу

У навечерје празника Светог Саве, у петак 26. јануара 2024. године, у Великој сали Дома културе у Пријепољу одржана је свечана Светосавска академија. У богатом програму су учествовали дечији хор Патријарх Павле који делује при храму Светог Василија Острошког у Пријепољу, Културно-уметничко друштво Дома културе из Пријепоља, деца из предшколске установе Миша Цвијовић, ученици пријепољске Основне музичке школе, гуслар и здравичар Вук Пантовић, фрулаш Лука Видаковић, Етно група Верем.

Ово величанствено сабрање у част Светог Саве отворио је и учеснике пригодним словом поздравио Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије: – Опет смо окупљени на позив Божијег угодника Светитеља Саве. Предвођени смо светим људима, Свецима Божијим, најбољима између нас, најбољима са наших простора, и то вековима. Наш пут је прокрчен, а ми се сабирамо да тај пут очувамо проходним.

– У овом времену најпотребнији су нам мудри људи и свети људи. То сад најбоље осећамо, примећујемо. Свети Сава је управо такав, Божији човек, савршен човек, премудар човек, потпун човек.

– Свети Сава је бивао цењен и поштован у свима временима, од свих, и оних његове вере али и припадника других религија. Вековима је био препознат као прва личност наших простора. Он то показује и сада. Верујемо да ће се њему обраћати сви који буду тражили да буду конструктивни у решавању светских искушења, рекао је Епископ Атанасије призивајући благослов Светог Саве на све присутне.

Беседу у част и славу Светог Саве, првог српског учитеља, просветитеља и Архиепископа, произнео је протојереј проф. др Љубивоје Стојановић из Београда.