Светосавска академија у Пријепољу

Кличући свом првом светом пастиру и неуморном путеводитељу, доброжелатељу и доброчинитељу, Светом Сави, српски народ Пријепоља се сабрао на светосавској академији коју је приредила овдашња Црквена општина у суботу 26. јануара 2019. године.

Прилику да дају допринос прослављању првог српског Просветитеља и Архиепископа имали су деца предшколске установе Миша Цвијовић, ученици основних и средњих школа, црквени хор Свети краљ Владислав, млади чувари народне културе и традиције из овог града: гуслари, фрулаши, КУД Дома културе. У част Светог Саве наступили су чланови вокалног састава Српски православни појци из Београда.

Поздрављајући присутне Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је рекао да и данас своје главе подигнемо ка небу јер је на њему наша звезда водиља, Свети Сава који се пред престолом Творца моли за сав род српски и указује му једини прави пут који води у живот вечни и заједницу са Богом.

Светосавску беседу изговорио је ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић који је између осталог рекао: – Путем Светог Саве ишли су и Свети Петар Цетињски и његов наследник Свети Петар II Његош, Ловћенски Тајновидац који су на том путу позивали народ на уједињење и помирење, као што је и Свети Сава чинио помиривши своју браћу. Не треба да се делимо јер нас поделе чине слабима, а јаки смо само када смо Христови.

На крају академије, победницима епархијског светосавског конкурса Преосвећени Владика је уручио пригодне награде.