Теодорова субота у манастиру Милешеви

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у суботу, 23. марта 2024. године, Теодорову суботу, Свету архијерејску Литургију у Вазнесењском храму манастира Милешеве, уз саслужење протојереја-ставрофора Николе Перковића и протођакона Ивана Савића а уз појање милешевских монахиња.

Верни, који су се постом и молитвом спремали за сједињење са Господом, приступили су и причестили се Животворним Телом и Крвљу Исуса Христа.

Тумачећи прочитани одељак из Светог Писма, Преосвећени је, у пастирској беседи, сабраном верном народу, између осталог, рекао: – Највеће животно достигнуће за човека јесте да буде причасник Божанскога Живота, а ви сте постали причасници Божанског Живота Бесмртног кроз данас примљено Свето Причешће. Ко се причешћује Христом тај се причешћује Животом Вечним, јер, Христос је Живот Вечни. Њиме се живи. Чак и када се пролази кроз она страдања која се многима чине као крај живота. Ако смо са Христом ми се од Живота не одвајамо него, шта више, ако су страдања за Христа још се више учвршћујемо у Животу Вечном.

– Господ је дао најсавршеније заповести људима, још у време Старог Завета. Али, они су и те заповести, које су требале да људе воде путем Живота, окренули против себе, једни против других. Зато што нису имали доброте и љубави.

– Човек је најважнији, па су заповести због њега и писане, да би његов живот сачували. И ти прописи су флексибилни, када су са разумом и са љубављу. Љубав чини да то буде применљиво за човека, да човеку сачува живот.

– У овим смутним и тешким временима нарочито треба да знамо ко нам је најближи и ко нам је најдобронамернији, а то је Господ наш, Који са нама учествује у нашем животу, ради нас, у Својој доброти. Остаје нам да имамо поверења у Њега и да гледамо како Он чини и шта чини, и да се слично понашамо и ми, једни према другима и према Њему, указао је Епископ Атанасије сабраном верном народу, учесницима Божанске Литургије у манастиру Милешеви.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку