Традиционално пливање за Часни Крст и ове године у Епархији милешевској

Пријепоље

Прибој

Нова Варош

На дан празника Богојављења, у среду 19. јануара 2022. године, и овај пут је у Епархији милешевској одржано традиционално пливање за Часни Крст.

У Пријепољу, испред храма Светог Василија Острошког тачно у 13 часова кренула је свечана литија до реке Лим. Како Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије није могао да присуствује овом свечаном догађају, због одласка на сахрану свога оца, присутнима је његове поздраве и благослов пренео архијерејски намесник пријепољски протојереј Игор Ерић. Велики број Пријепољаца сишао је до обале реке да види, поздрави и бодри храбре момке који су се усудили да скоче у хладне воде Лима. У пливању до Часног Крста учествовало је 27 пливача. Част и изузетно задовољство Пријепољу учинили су четворица припадника Српске жандармерије који су пливали са осталим учесницима. Први је до Часног Крста допливао Лазар Петровић из Београда, иначе пореклом Пријепољац. Након такмичарског дела, у сали парохијског дома приређен је ручак за учеснике и госте и том приликом су подељена признања, пригодни поклони и захвалнице свим пливачима.

У Прибоју, пливање на Лиму су организовали Црквена Општина Прибој, Братство православне омладине Прибоја Свети деспот Стефан Лазаревић и Рафтинг клуб Еко-Лим. Покровитељ је била Општина Прибој. Сви пливачи су учествовали на Божанској Литургији, причестили се, и након тога у свечаној литији сишли до Лима. Укупно је учествовало 48 пливача од којих и 4 девојке. Први је до Крста допливао Дејан Вујовић из Прибоја. Након завршетка такмичења, ту на обали Лима, свим учесницима су подељени пригодни поклони и захвалнице.

У Новој Вароши, пливање за Богојављенски крст је одржано на Златарском језеру. Организатори су били Туристичка организација „Златар“, Општина Нова Варош и Црквена општина Нова Варош. На Богојављенском пливању у Кокином Броду учествовало је 10 одважних из Нове Вароши, Ужица, Златибора, Мачката и Чачка. Након освећења воде и Часног крста, знак за старт трке дао је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић. Бојан Благојевић из Ужица први је стигао до Богојављенског крста на Златарском језеру.