Трећи дан Божића у Старом Прибоју

У Недељу по Божићу, 9. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, протојереј-ставрофор Јово Андан, јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

На крају Божанске Литургије Преосвећени Епископ Атанасије је пригодном беседом поучио верне, окупљене око свог Епископа, у храму Божијем на овај велики Празник: – Господ наш Исус Христос је на земљу дошао са разлогом, са одређеним намерама, са одређеним Божанским планом. Он има јасну намеру да овај свет преобрази, да успостави нови начин живота, да нас преобрази, пре свега да нас призове к разуму, да нам да мудрости. Он долази као наш учитељ, предводитељ и Спаситељ.

– Од хришћана се тражи да имају све врлине Господа свога, све врлине Христове. Он је Мудрост Божија, Свесавршени Бог, љубав, мир. Само од Њега савршенога може доћи спасење свету. Такви треба да буду хришћани какав је и предводитељ њихов. Од нас се тражи да, они који нас виде, да могу у начину нашега живота видети Јеванђеље Божије, видети самог Христа и начин живота који је Он увео. Преко нас, Његових верних синова и кћери, Господ жели да преобрази овај свет.

– Велика је одговорност на нама. Тога се ми подсећамо на Божић, и ево, нарочито овог трећег дана Божића када, прослављајући Бога, славимо и Његовог верног, доследног, следбеника, Светога првомученика Стефана, који је потпуно наставио и осликао у свом животу лик Господа свога, Господа нашега, и Спаситеља света Исуса Христа.

Преосвећени је потом са два примера подсетио на живот и мученичку кончину Светог Архиђакона и првомученика Стефана и наставио: – Несместиво би било, и нелогично да Архиђакон Стефан замера својим убицама, и види се да им не замера него покушава да их оправда пред Оцем Небеским, говорећи да они не знају шта раде. И заиста не знају јер њихов ум није способан да схвати. Скученост разума долази од греха, греховног начина живота. Они који живе исправно они имају и мудрости и неће чинити мрачна дела. Погрешним животом човек себе уводи у скученост разума, у неразумевање.

– Свети архиђакон Стефан потпуно је усвојио ту доброту коју има Господ наш Исус Христос. Ако бисмо имали то да су сви који у Христа верују доследни Христу, доследни своме имену и позиву, онда би се овај свет успешно преображавао ка спасењу.

– Господ је дао квасац светлости, разума и живота, благодати Своје, и тај квасац треба да се разраста и шири. А то може преко нас, ако будемо доследни, прави хришћани, нагласио је и позвао Епископ Атанасије.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку