Трогодишњица устоличења Епископа милешевског Атанасија

Поводом трогодишњице од устоличења Преосвећеног Епископа г. Атанасија у трон епископа милешевских, свештенство и верни народ Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице сабрао се 6. августа 2020. године у манастиру Милешеви на Божанској Литургији око свог Епископа да саборно узнесу заједничку молитву благодарности Богу за сва доброчинства.

Предстојатељу литургијског сабрања, Владики Атанасију, саслуживали су настојатељ Светониколајевске обитељи у Прибојској Бањи архимандрит Теофило, духовник манастира Милешеве архимандрит Леонтије, протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ Светоуспењске обитељи у Сељанима јеромонах Петар, протојереј Никола Перковић, јереј Мишел Мемишевић и ђакон Иван Савић. Милешевско сестринство одговарало је на прозбе и јектеније.

Након заамвоне молитве служен је помен свим пострадалим у злочиначкој акцији званој Олуја.

Поучавајући поверену му паству, Епископ је на почетку беседе рекао: – Сабрали смо се данас у светом храму Вазнесењском да прославимо Господа Бога и Његове свете угоднике, и да направимо један молитвени осврт у доброј вољи, љубави и мудрости, на ово протекло време. Чинећи то стајемо пред Бога. Тако и можемо направити један исправан поглед, осврт, стајући пред Бога. Јер, стојећи пред Богом, узрастамо у љубави и разуму и оспособљавамо се да посматрамо и сагледавамо здраво, разумно, исправно.

– Могли сте приметити у нашим молитвама да међу онима које су нарочито наглашене стоји и ова да молимо Бога нарочито за то да на крају када буде смотра општа, и када свако треба да покаже како је живео, како је искористио своје време, своју шансу у овом животу, ми се молимо да нам Бог припомогне да ми будемо кадри дати добар одговор, да смо добро испунили своје време, своје шансе, своје обавезе пред Богом и пред људима. То је наша главна преокупација у животу. – Ако пажљиво читамо Јеванђеље видећемо да се више пута Господ управо на то и осврће, да је то најбитније, да будемо препознати тада, у том кључном моменту, да будемо препознати и признати.

– Нас је Господ позвао и укључио у континуитет добра, у Његовој љубави, у Његовој премудрости, са циљем да добро деламо по узору на Њега, Господа Бога нашега, да будемо сарадници у спасењу, и своме и спасењу ближњих. Да служимо Богу и ближњима у љубави према Богу и ближњима. Користим овај тренутак, браћо и сестре, да вас позовем да се учимо волети добро, радовати се добру, да се учимо радовати се туђој срећи, постигнућима других људи, да нас постигнуће браће наше у добру радује исто, па и више, него наша властита, поручио је Епископ Атанасије.

Због немогућности да физички буду учесници ове духовне радости, верујући пљеваљског краја, заједно са својим свештенством и монаштвом послали су честитку: – За ове три године откако сте на трону милешевском, Ви сте показали да сте мудри архипастир који брижно управља својим духовним стадом и цијелом Епархијом. Нека Вам Бог подари снаге да нас проведете кроз све овоземаљске невоље и страдања која су нас задесила и неокаљане изведете на сунце коначне Христове победе.

– Морамо Вам рећи да смо дубоко погођени одлукама црногорских власти да већ пола године држе затворен гранични прелаз на Јабуци и тако Вас физички онемогућавају да дођете међу свој народ у пљеваљском крају који вас жељно ишчекује. Упркос свим физичким забранама, Ви сте за све то вријеме, молитвено и путем савремених средстава комуникације, били непрестано са нама и нисте дозволили да се чак ни на моменат осјетимо остављени и заборављени. Посебно нам је драго што сте и у овим тешким временима показали да границе међу браћом не постоје и да је Милешевска епархија јединствена и недјељива, наводи се у честитки.

Након свете службе сви присутни су позвани у манастирску гостопримницу за заједничку трпезу љубави где је у љубави уз богоугодне разговоре и песму, настављено заједничарење у Господу.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку