У догађају Усековања главе Светог Јована сагледавамо слику света

О Празнику Усековања главе Светог Јована Крститеља, 11. септембра 2018. године, верујући људи милешевског краја сабрали су се на Светој Литургији у Вазнесењској цркви манастира Милешеве, да Богу Светотројичном узнесу молитву благодарности, а Светог Пророка, Претечу и Крститеља Господњег Јована замоле да их и даље заступа пред престолом Бога живога.

Божанском Литургијом предстојао је Преосвећени Епископ милешевски г. Атанасије, уз саслужење духовника милешевске обитељи архимандрита Леонтија, старешине храма Светог Великомученика кнеза Лазара у Прибоју протојереја-ставрофора Ранка Милинчића, и ђакона при Саборном храму Светог Василија Острошког у Пријепољу Горана Крстића.

–  Данас, на дан усековања главе Светог Јована Крститеља, сагледавамо слику света у ономе времену и слику света данас. Видимо победу исповедника Христових, и видимо пораз оних који су се отуђили од Бога. Видимо на једној страни радовање, а на другој страни тугу за светом због његове пропасти. У овоме дану и ми се оријентишемо у овоме свету и овоме времену, и у овом животу јасније него када не бисмо гледали у овај празник. Свети Јован Крститељ ушао је у историју као онај који је правио место Богу у овоме свету и историји овога света. Најпре је направио место Богу у себи, ништа што није по Богу у њему није налазило места у њему него само оно што је по Богу и Бог је царовао у његовом бићу, његовом срцу и његовом уму. И онда је он и отворено пред светом правио место Богу. Записане су те његове кључне речи, његов позив: Припремите пут Господњи, поравните стазе Његове, поучио је Преосвећени Владика сабрану паству.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку