У Џурову прослављена храмовна слава

У петак 7. јуна 2024. године, на дан када Православна Црква молитвено обележава Треће обретење главе Светог Јована Крститеља, у Џурову код Пријепоља прослављена је слава храма. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију. Саслуживали су парох пријепољски протојереј Бранислав Стојановић и протођакон Иван Савић.

Након заамвоне молитве и трократног молитвеног опхода око храма освештани су славски дарови и преломљен је славски колач које су припремили браћа Младен, Саша и Ђорђе Ружић са својим породицама.

Честитајући славу старешини храма протонамеснику Владу Лазићу, домаћинима славе и свима присутнима Псвећени Епископ Атанасије је, у пастирској беседи, рекао: – Већ смо добили довољно кроз ову молитву, Божанску Литургију, ту се ништа не може додати. Литургија је врхунац у сакупљању духовних плодова. Некада смо више а некада мање свесни тога шта примамо у Божанској Литургији, али, без обзира на то нико неће отићи одавде без плода, без користи. Јер благодат Божија може деловати и онда када се ми несвесно примакнемо дохвату Божије руке, Божије благодати.

– У сваком празнику добијамо и знање и снагу. А овај празник нам поручује, поред многих ствари које су важне, да је важно, нарочито, да очувамо памћење на оно шта смо примили од Бога и чиме располажемо. Мало је ружно да они који приме много тога од Бога и располажу тим духовним богатством не буду свесни тога. Зато је празник ту да поново у себи освешћујемо шта то имамо, чиме располажемо.

– Ове наше молитве, и читане и певане, подсећају нас хришћане да су хришћани наследници Христове силе, Христове мудрости, тако да хришћани поседују ону снагу која је откривена и дата у Христу Господу. У Христу имамо живот, Христос нам је дао све што нам је потребно за живот, у сваком времену, у свим условима, у сваком окружењу, да успешно можемо живети. Посебно је важно да се тога сећамо сада, у кризном, трусном, ветровитом времену. Да се нико не уплаши.

– Како се напунити Богом? Живећи по Божијој вољи, живећи близу Њега, слушајући Његову реч, верујући Његовој речи, верујући у Њега не колебајући се. Тако се пунимо силом Божијом.

– Сви они који хоће побожно да живе биће гоњени, говори Господ, јер, и Он је био гоњен. И Он страда и дан данас у онима који за Њега страдају, што значи и са нама. Он са нама све дели. Он је увек ту, за нашом трпезом, Трпезом Живота, допуњавајући нас у оном што је нама потребно.

– Господ нас уверава да нема молитве, казане из чиста срца, ума, из јаке вере, а да не буде прихваћена и услишена. Тако да се ми слободно обраћамо и Светом Јован Крститељу да нас оснажи, да и ми будемо, попут њега, онако јаки, да чврсто ходимо кроз живот, поручио је Епископ Атанасије, благосиљајући све присутне али и оне који су мислима са нама данас код овог храма.

Преосвећени је на крају захвалио свима на труду који су улагали и који улажу у одржавању и уређењу храма, а нарочито похвалио рад њиховог свештеника, протонамесника Владе Лазића. 

Владика је упознао сабрани верни народ да су сви позвани сутра на велики Свесрпски сабор код Саборног храм Светог Саве у Београду, изражавајући наду да ће сви Срби православни на том сабору бити присутни, неко физички а неко издалека, умно. Сви Срби заједно, и небески и земаљски.

Домаћини овогодишње славе су предали део славског колача г. Милу Баковићу из Џурова, који се јавио да буде домаћин славе за идућу годину, а онда су позвали све да заједно, у сали парохијског дома, учествују у трпези љубави, коју су они од свег срца припремили. Радост празника је тако продужена, уз богоугодне разговоре, песму и народно весеље.

Беседу Епископа Атанасија можете послушати овде:

Преузмите аудио датотеку